Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 14:38 |

Čović: Naš prijedlog u potpunosti provodi sve presude Suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) - Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, naše ustavne jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja u institucijama kako to predviđa Ustav BiH - naglasio je u utorak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Naveo je kako je prioritet provesti sve odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te da to nisu teme o kojima će se pregovarati.

Pregovori bh. dužnosnika s američkim diplomatom (Matthew) Palmerom i europskom dužnosnicom (Angelina) Eichorst kreću od srijede ujutro, kaže Čović, i trajat će nekoliko dana.

- Ujutro imamo zajednički kolegij s gospodinom Palmerom i gospođom Eichorst. Još jedan dan ćemo boraviti u Sarajevu, a onda ćemo se izmjestiti na drugu lokaciju, vjerujem na jugu Bosne i Hercegovine gdje bi trebali okončati pregovore - naglasio je.

Čović je ponovio da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kada su u pitanju Predsjedništvo i Domovi naroda, zadnja crta Hrvatskom narodnom saboru BiH.

- A kroz pregovore ćemo vidjeti mogu li neke stvari biti drugačije. To je strateški interes hrvatskog naroda, ali time čuvamo i Bosnu i Hercegovinu - smatra.

- Vjerujemo da prijedlog HNS-a i HDZ-a u potpunosti provodi sve presude Suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda BiH - istaknuo je Čović.

Komentirajući poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića njemu i Bakiru Izetbegoviću u kojem ih poziva da se obrate na posebnoj sjednici Parlamenta RS-a posvećenoj aktualnom političko-ekonomskom stanju u BiH, Čović je kazao kako tek treba vidjeti što je cilj obraćanja kako bi prema tome zauzeo stav.

- Meni je rečeno da smo ispred Federacije BiH za obraćanje pozvani kolega Izetbegović i ja. Osobno nemam išta protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji i u svakoj instituciji Bosne i Hercegovine kako bismo vratili povjerenje u institucije i omogućili da one profunkcioniraju - zaključio je Dragan Čović.

Preuzmi VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Nikšić: Za Izborni zakon Trojka nastoji pronaći rješenje prihvatljivo za sve

SDA - Krajnje je vrijeme da Dodik bude zaustavljen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo