Ekonomija     | 25.01.2022. 14:00 |

Čović i Butković: Mostovi su uvijek spajali ljude

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) - Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske uputio je u utorak u Mostaru punu podršku Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a BiH  u svemu što radi u političkom smislu, kao i projektima koje Bosna i Hercegovina realizira zajedno s Hrvatskom.

- U mandatu ove Vlade napravljeni su konkretni projekti. U rujnu smo otvorili most Svilaj na koridoru Vc. Predstoji nam završiti most Gradiška, što približavamo kraju. S naše strane ćemo izgraditi i pristupnu cestu. To su veliki projekti koje ostavljamo generacijama, gdje smo pokazali zrelost i činjenicu da dvije prijateljske, susjedne države mogu realizirati velike projekte - kazao je hrvatski ministar naglasivši kako su mostovi uvijek spajali ljude.

Istaknuo je kako Hrvatska nastavlja suradnju s Bosnom i Hercegovinom, kao i realizaciju velikih projekata temeljem Sporazuma potpisanog 2020. godine u Zagrebu.

- Prvenstveno mislim na Sporazum o održavanju svih mostova koji nas vežu. Spomenimo najveći i najvažniji most Brčko-Gunja na kojemu je ograničen teretni promet. Temeljem Sporazuma formirali smo radne skupine i u ovoj godini očekujemo da će Hrvatske ceste krenuti u zajedničku obnovu tog mosta. To moramo što hitnije napraviti - dodao je.

Napomenuo je kako je vrijednost obnove ovoga mosta oko 30 milijuna kuna (oko 7,7 milijuna maraka), a troškove će podjednako snositi obje države.

- Paralelno s tim, ide se u izgradnju novog mosta koji će biti nešto nizvodno od postojećeg. Tu čekamo da Brčko definira prostorno-plansku dokumentaciju i krećemo u izgradnju - naglasio je Butković.

Čović i Butković razgovarali su i o drugim velikim zajedničkim projektima, kao što je brza cesta Mostar-Široki Brijeg-Imotski-Zagvozd.

- Činjenica je da je to jedan od prioriteta kojega u narednom razdoblju moramo intenzivirati - smatra ministar Butković.

Spomenuo je i kako u Općini Ravno postoji inicijativa za gradnjom ceste Zavala Orahov Do-Slano.

- To je cesta u dužini od 13 kilometara, a Republika Hrvatska je apsolutno zainteresirana za taj projekt. Pozdravljamo ideju za gradnju ceste koja je jako važna za taj kraj i Dubrovačko-neretvansku županiju - istaknuo je hrvatski ministar.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH zahvalio se ministru na dolasku i suradnji, istaknuvši da je važno vidjeti kako se kroz Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku mogu napraviti zajednička ulaganja, a time ojačati prekograničnu suradnju i eventualno povući određena sredstva iz Europske unije.

Nakon Mostara, Čović i Butković posjetili su i Općinu Ravno.

Preuzmi VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vešović: BiH na evropskom putu ima pomoć Sjevernoatlantskog saveza

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu započeli praksu u Federalnoj upravi policije

Suradnja bolnice u Orašju i KBC-a Osijek u zbrinjavanju pacijenata s akutnim moždanim udarom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana