Svijet     | 23.01.2022. 12:13 |

Novi Zeland uvodi nove restrikcije zbog omikron vala koronavirusa

FENA Internet, Foto/ wafa

WELLINGTON, 23. januara (FENA) - Novozelandska premijerka Jacinda Ardern otkazala je vjenčanje budući da će biti uvedena nova ograničenja zbog sprječavanja širenja koronavirusa.

Cijela zemlja bit će stavljena pod najviši nivo ograničenja nakon izbijanja varijante omicron, a uključuju ograničenje okupljanja na 100 vakcinisanih osoba te nošenje maski u trgovinama i javnom prijevozu.

Novi Zeland je zabilježio 15.104 slučaja Covida i 52 smrtna slučaja.

Ardern je potvrdila novinarima u nedjelju da njezino vjenčanje s televizijskim voditeljom Clarkeom Gayfordom neće biti održano.

- Nisam drugačija od drugih, usuđujem se reći, hiljada drugih Novozelanđana koji su imali mnogo razornije posljedice pandemije, od kojih je najveća nemogućnost da budu s voljenom osobom ponekad kada su teško bolesni. To će daleko nadmašiti svaku tugu koju doživim - kazala je.

Nova ograničenja stupaju na snagu u nedjelju u ponoć po lokalnom vremenu koje dolazi nakon što je potvrđena grupa od devet slučajeva zaraženih omicronom.

Porodica koja je prisustvovala vjenčanju u Aucklandu bila je pozitivna nakon povratka kući na Južni otok. Virusom se zarazila i stjuardesa. Dužnosnici kažu da se očekuje da će nivo prijenosa u zajednici od te grupe biti visok.

U unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i na događajima bit će ograničeni broj ljudi na 100 vakcinisanih ili 25 ako se ne koriste propusnice za vakcine. To također uključuje teretane i vjenčanja, prenosi New Zealand Herald. Učenici četvrtog i starijih razreda u školi će morati nositi maske.

Novi Zeland od početka pandemije djeluje po strogim pravilima Covida, što mu je omogućilo da svede smrtne slučajeve na minimum. Bila je to jedna od prvih zemalja na svijetu koja je zatvorila svoje granice.

Smatra se da je oko 94 posto stanovništva zemlje starije od 12 godina potpuno vakcinisano, a 56 posto njih je primilo booster dozu.

Prošle godine je zemlja najavila planove za ponovno otvaranje granica u okviru postupnog otvaranja. Strani putnici bit će posljednja grupa kojoj će biti odobren ulazak u zemlju, od 30. aprila, prenosi BBC.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi Zeland prvi u svijetu ukida zakon o zabrani prodaje duhana za buduće generacije

Novozelandska vlada povukla nacrt zakona o davanju prava glasa 16-godišnjacima

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'