Bosna i Hercegovina     | 22.01.2022. 16:45 |

Obilježena 28.godišnjica pogibije komandanta Senahida Bolića - Bole 

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

OLOVO, 22. januara (FENA) - Polaganjem cvijeća i prigodnim odavanjem počasti danas je u Olovu, u naselje Bakići, obilježena 28. godišnjica pogibije slavnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Senahida Bolića – Bole, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima“.

Godišnjicu smrti heroja odbrane Bosne i Hercegovine u ime Kantona Sarajevo obilježili su ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS. 

U prigodnom obraćanju Osmanović je pozdravio članove porodice, mnogobrojne saborce i prijatelje heroja Bole, te naglasio kako se i 28 godina kasnije, s velikom tugom i poštovanjem sjećamo čovjeka koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani od agresora. 

- Velika mi je čast što sam danas ovdje, i što svjedočim kulturi sjećanja, koju njegujemo zajednički odavajući počast ljudima zaslužnim za našu današnju slobodu. Poseban selam upućujem porodici našeg saborca, ali i svima vama koji ne date zaboravu ovakva imena poput našeg Bole - poručio je Osmanović sa mjesta na kojem je svoj život za domovinu položio Senahid Bolić. 

Heroj bosanskohercegovačke odbrambeno-oslobodilačke borbe Senahid Bolić-Bolo ranjen je u borbi za Kruševu sa puškom u ruci, 14. januara 1994. godine, a u petak, 21. januara iste godine, sedmicu nakon ranjavanja u tuzlanskoj bolnici u 36. godini od posljedica ranjavanja i preminuo. 

Posthumno mu je dodijeljeno najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, a za herojski doprinos otporu agresiji na Republiku  Bosnu i Hercegovinu i “Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima”.  

Godine 1996. proizveden je u čin pukovnika, a 2007. dodijeljeno mu je priznanje “Povelja za životno djelo Općine Olovo”. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana