Svijet     | 22.01.2022. 14:13 |

Islamska država napala zatvor u Siriji, više od 70 ubijenih u borbama

FENA Internet

DAMASK, 22. januara (FENA) - Borbe su u subotu nastavljene, treći uzastopni dan, između pripadnika takozvane Islamske države (IS) i kurdskih snaga u Siriji, nakon napada na zatvor u kome su zatvoreni pripadnici IS-e. U borbama je poginulo više od 70 osoba, saopćila je posmatračka grupa.

 

Napad na zatvor Ghwayran u sjevernom gradu Hasakeh jedan je od najtežih napada takozvane Islamske države otkako je objavljen poraz njenog “kalifata” u Siriji prije skoro tri godine.

- Najmanje 28 pripadnika kurdskih snaga sigurnosti, pet civila i 45 pripadnika Islamske države je poginulo u sukobu - saopćio je Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Islamska država pokrenula je napad u četvrtak na zatvor u kome se nalazi oko 3.500 sumnjivih pripadnika te grupe, među kojima su i neki od njenih vođa, saopćila je opservatorija.

Pripadnici IS-e su zapilijenili oružje koje su pronašli u zatvoru, saopćila je posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji, koja se oslanja na svoje izvore u ratom zahvaćenoj Siriji.

Zatvor su okružile kurdske snage uz podršku međunarodne koalicije, navodi opservatorija, prenosi AFP. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo