Svijet     | 21.01.2022. 15:58 |

Iran odbacuje 'konstruisane rokove' Zapada za povratak nuklearnom sporazumu

FENA Internet

TEHERAN, 21. januara (FENA) – Zapadne zemlje koje učestvuju u aktuelnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču nastavljaju stvarati osjećaj urgentnosti,ponovo naglašavajući da je sada samo pitanje sedmica da se obnovi iranski nuklearni sporazum iz 2015., uprkos iranskih odbacivanja takvih “konstruisanih rokova”.

 



Mjesec dana diplomatskih napora u austrijskoj prijestolnici nije uspjelo otvoriti put za izlazak iz ćorsokaka u odnosima između Washingtona i Teherana, koji  indirektno pregovaraju uz posredovanje Evropske unije.

Iako nije određen nikakav zvanični rok za okončanje razgovora, izgleda da bi pregovori mogli dovesti do kompliciranije i osjetljivije situacije.

- Postoji istinski osjećaj urgentnosi, sada je zaista pitanje sedmica da li se možemo ili ne vratiti obostranom poštovanju sporazuma - izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken na konferenciji za novinare nakon sastanka s britanskim, francuskim i njemačkim ministrima u Berlinu.

- Sada smo u zaista odlučujućem trenutku – dodao je.

Također je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ranije izjavio da su pregovori o sudbini sporazuma iz 2015. godine, zvanično poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), ”s naše tačke gledišta previše spori”.

- Postoji vitalna urgentnost po tom pitanju zbog iranskih akcija i obima njegovog nuklearnog porograma – izjavio je on u obraćanju francuskom parlamentu, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'