Bosna i Hercegovina     | 21.01.2022. 16:37 |

Ukinuta epizoda 'Pripravnost', kvalitet zraka značajno poboljšan u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija/Foto:Arhiva

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo (KS) ukinulo je danas epizodu „Pripravnost“ u svim njegovim zonama, zbog prognozirane nestabilne vremenske situacije u narednim danima i značajnog poboljšanja kvaliteta zraka tokom današnjeg dana. 

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS na svim automatskim stanicama - Otoka, Ilidža, Hadžići, Vijećnica i Ilijaš zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za epizodu Pripravnosti za PM10 od 50µg/m3 za prethodni dan.  

Međutim, tokom noći sa 20. na 21. januar došlo je do jačanja vjetra i padavina, a što je uslovilo značajan pad koncentracija zagađujućih materija.  

Trenutna situacija u pogledu kvaliteta zraka je zadovoljavajući sa aspekta primjene Plana interventnih mjera za slučajeve prekomjernog zagađenja zraka, saopćeno je iz Službe za protokol i prerss KS.  

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, danas i naredna dva dana se očekuju povremene padavine s vjetrom, čiji će intenzitet opadati, uz mogućnost slabe temperaturne inverzije tokom sutrašnjeg dana, što ne bi trebalo značajnije doprinijeti nakupljanju zagađujućih materija u zraku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta