Bosna i Hercegovina     | 21.01.2022. 13:50 |

HAZU BiH: Hrvatima se pokušavaju oduzeti mehanizmi zaštite vitalnih interesa

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

MOSTAR, 21. siječnja (FENA) - Predsjedništvo Hrvatske akademije za znanosti i umjestnost (HAZU) u BiH je u petak uputilo apel domaćoj i međunarodnoj javnosti i odgovornim dužnosnicima, u kome se upozorava "na teško, zamršeno, neodrživo stanje u BiH i na nužnost mijenjanja općih prilika i stvaranje političke stabilnosti".

Na sjednici Predsjedništva HAZU BiH održanoj u petak usvojena je Promemorija o ugrožavanju ljudskih i kolektivnih prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, koja je upućena na adrese domaćih i stranih dužnosnika.

U Promemoriji navodi se kako je nepravednim odlukama i samovoljnim prekrajanjem Daytonskih odredbi stvoren razdor i nepovjerenje u BiH.

"Sve je to dovelo do nestabilnosti, nesigurnosti, trajne društvene i političke krize, sveopćeg nezadovoljstva. Ako je cilj zavaditi konstitutivne narode i stvoriti mnoge nesporazume među njima, onda se uspjelo u potpunosti”, poručili su iz HAZU-a BiH.

Iz HAZU-a podsjećaju kako je u odluci ZAVNOBIH-a 1943. godine rečeno da je BiH „i hrvatska i srpska i muslimanska”, te dalje navode kako je najveći izazov današnje BiH sukob dviju nepomirljivih politika: srpske secesionističke i bošnjačke unitarističke.

„Obje unose jednak razdor i produbljuju etničke podjele u zemlji. Kako se kriza zaoštrava tako i te politike sve više imaju primjesa militarizma u svojim sve učestalijim pojavnim oblicima koji produbljuju nesigurnost i unose nelagodu u živote građana,” rekli su iz HAZU BiH.

U Promemoriju se navodi da su akademici po svom poslanju, po svojoj povijesnoj zadaći, odgovorni i obvezni skrenuti pozornost na ukupno stanje u BiH, a osobito na mnoge nepravde koje se već godinama čine hrvatskome narodu.

"Ako su Hrvati malobrojniji u višenacionalnoj zajednici ne znači da imaju i manje prava. Uobičajilo se Hrvate preglasavati, birati im najviše predstavnike, osporavati čak i televizijski kanal na hrvatskom jeziku, klevetati ih, neutemeljeno optuživati, sprječavati jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda”, navode hrvatski akademici.

Dalje se navodi kako dominacija jednog naroda i hegemonija protive europskim načelima poput decentralizacije, federalizacije, supsidijarnosti i ravnopravnosti te kako je unitarizacija protiv slova i duha BiH, njene povijesti, žive stvarnosti, njene održivosti i budućnosti.

"Hrvatima se pod svaku cijenu želi oduzeti preostala dva mehanizma, kakve-takve, zaštite vitalnih interesa, a to su: izbor hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Dom naroda parlamenta Federacije i parlamenta BiH. Time bi se Hrvati politički obespravili, pretvorili u podanike, prisiljeni napustiti svoja povijesna obitavališta”, istaknuli su iz HAZU-a BiH.

Kako kažu, članovi Predsjedništva HAZU-a BiH ne promatraju stvari i odnose sa stranačkog i ideološkog stajališta i interesa nego isključivo putem znanstvene argumentacije te sa etičkog, humanog, kulturno-civilizacijskog motrišta.

”Ako su se Hrvati znali 1992. godine opredijeliti na Referendumu za BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda danas još bolje znaju u kakvoj BiH žele živjeti. Nisu ničije vlasništvo, ne treba im skrbništvo. Narodi se ne mogu silom utjerivati u zajednicu u kojoj će se gaziti njihova elementarna ljudska i kolektivna prava, u kojoj će se preglasavati, optuživati, obespravljivati i služiti za dežurnog krivca”, poručili su akademici iz HAZU-a BiH te su pozvali na dijalog i međusobno uvažavanje te da se svi povedu primjerima Belgije i Švicarske.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čelnici HAZU-a BiH i HKD 'Napredak' o obilježavanju 600 godina rođenja kraljice Kosače

HAZU BiH i HKD Napredak potpisali Sporazum o suradnji

Hrvatska akademije za znanost i umjetnost najavila godišnju Skupštinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo