Svijet     | 21.01.2022. 13:31 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Blinken pozvao Rusiju da oslobodu dvojicu američkih državljana

FENA Internet

ŽENEVA, 21. januara (FENA) - Američki državni sekretar Antony Blinken u petak je ponovio pozive Paula Whelana i Trevora Reeda, dvojice američkih državljana pritvorenih u Rusiji, i  poziv Washingtona na njihovo oslobađanje tokom razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ženevi.

 

Šefovi diplomatija Rusije i Sjedinjenih Država sastali su se u tom švicarskom gradu usred rastućih tenzija u vezi s Ukrajinom, nakon što prošlosedmični razgovori njihovih zamjenika nisu urdili plodom, podsjeća Reuters.

U uvodnim primjedbama, Blinken je rekao Lavrovu da će tokom sastanka, pored ruskog vojnog jačanja u blizini granice s Ukrajinom, također razgovarati i o hapšenju dvojice Amerikanaca.

- Oni su bili turisti u Rusiji. Uhapšeni su i osuđeni bez vjerodostojnih dokaza -  rekao je Blinken.

- Ponovo tražimo od Rusije da uradi pravu stvar i pusti ih da se vrate kući - dodao je.

Rusija je u junu 2020. osudila Whelana, koji posjeduje pasoš SAD-a, Britanije, Kanade i Irske, za špijuniranje i osudila ga na 16 godina zatvora. On je negirao optužbe i rekao da mu je namješteno suđenje.

Reed je osuđen na devet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ugrožavanje života dvojice policajaca u Moskvi dok je bio pijan u posjeti 2019. On je negirao optužbe, a Sjedinjene Države su njegovo suđenje nazvale "teatrom apsurda".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo