Stranačke aktivnosti     | 21.01.2022. 11:19 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Pandurević: Borba protiv nametanja i protektora je borba za slobodu i institucije!

Nažalost, već su bezbroj puta pogaženi zaključci Narodne skupštine RS od 26.jula koji se odnose na odluku visokog predstavnika Valentina Incka da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH od strane srpskih ministara u Savjetu ministara i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. – istakala je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

„Tužno je i opasno, ali oni se uopšte ne snalaze na svojim pozicijama, i u najmanju ruku su se pokazali nesposobnim i nedoraslim da zaštite interese Republike Srpske. Da bi uspješno radio svoj posao, prvo moraš otići u svoj kabinet, a oni navrate tek jednom u 10-15 dana, prepuštajući ministarki inostranih poslova Biseri Turković da gospodari i Savjetom ministara i Predsjedništvom BiH.“ – poručila je Pandurevićeva.

Da su im zaključci Narodne skupštine tek noćna mora s kojom ne znaju kako da se iznesu, kaže Pandurević, pokazala je sjednica Savjeta ministara od 30. decembra.

„Baš kao što lopovi najčešće kradu pod okriljem noći i u vrijeme praznika tako su i oni, skriveni iza vela novogodišnje euforije, održali vrlo efikasnu vanrednu sjednicu Savjeta ministara BiH na kojoj su donijeli više odluka (https://vijeceministara.gov.ba/.../saopst.../default.aspx... ). Glasali su ZA, iako zaključak Narodne skupštine Republike Srpske kaže da će učestvovati u donošenju odluka samo ukoliko tim ''sprečavaju donošenje odluka protiv interese Republike Srpske'', i to ''sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona''. Prema ovom zaključku, srpski ministri mogu eventualno glasati, ali – PROTIV, u slučajevima kada poslovničke odredbe omogućavaju zakazivanje sjednica i donošenje odluka bez njihovog učešća ili glasanja.“ – pojasnila je Pandurević.

Ona je kazala da je iz Predsjedništva BiH 6. decembra saopšteno da su druga dva člana održala sjednicu i prihvatila jedan međunarodni sporazum.

„Džaferović i Komšić, bez Dodika, nisu mogli donijeti ovakvu odluku jer je riječ o spoljnopolitičkoj odluci koja se donosi konsenzusom. (http://www.predsjednistvobih.ba/zaklj/sjed/default.aspx...) Od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nismo čudili ni riječ o tome zašto nije bio na sjednici i glasao u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, zašto je dozvolio kršenje Ustava BiH, da li će i kako osporiti odluku koja je donijeta suprotno Ustavu BiH? Sutra će tako donijeti i odluku koja može ozbiljno štetiti Republici Srpskoj, a da je naš član Predsjedništva prespava. Nije biran da spava i propušta odluke, nego da radi!“ – pojasnila je Pandurević.

Ona pojašnjava da su oni koji nisu nakloni Republici Srpskoj računali su na tu tradicionalnu nedosljednost Milorada Dodika i SNSD.

„Zategnu konopac do pucanja, dovedu atmosferu do usijanja, a onda sve zaborave. Tako se zadnjih 16 godina otcjepljuju, pa onda podržavaju BiH. Potom ukidaju pravosuđe na nivou BiH, a onda mu povećaju budžet. Takođe, raspisuju referendume koji postanu ankete...“ – istakla je funkcionerka SDS-a.
Ona pojašnjava da je uzrok krize u BiH je Inckova odluka da nametne jedan zakon.

„I ma koliko možda nekom zvučalo apsurdno, vrijeme će pokazati, ti zaključci brane institucije BiH, njihov suverenitet i demokratski kapacitet. Ako se tim institucijama oduzima pravo da odbace nametnuti zakon, nego ga mogu usvojiti isključivo u identičnom tekstu, koji je onda uopšte smisao njihovog rada i postojanja? To 'NE' Narodne skupštine, nije samo 'NE' jednom Inckovom aktu, nego je prije svega borba za vladavinu prava, slobodu, nezavisnost i suverenost institucija ove zemlje.“ – kazala je Pandurević.

Drugi je problem, kaže ona, što nesposobni i nezainteresovani funkcioneri tzv. 'srpske reprezentacije' nisu uspjeli da izlobiraju za pravilnu interpretaciju ovih zaključaka i da pokrenu dijalog za izlazak iz krize.

„Za tako nešto potrebno je imati prijatelje i u Moskvi i Vašingtonu i Briselu, i potrebno je znati raditi posao za koji si biran. Lobiranje je njima, nažalost, ovih 16 godina služilo isključivo za izvlačenje budžetskog novca preko raznih predstavništava, a ne za ozbiljan rad u interesu Republike Srpske. No, to ne znači da mi kao opozicija, zdrava nacionalna alternativa vlasti, ne treba da insistiramo na rješavanju uzroka krize i da Dodika slijedimo u njegovim zaokretima i politici zategni-popusti. Odgovorna, nacionalna opozicija mora braniti dignitet institucija Republike Srpske i dostojanstvo našeg naroda. U državničkoj politici nema onog 'puj-pike više se ne važi' i podvijanja repa. Ako zbog iscrpljenosti popustimo na ovom nametanju, budite sigurni, da nas iza ćoška čeka novo i pogubnije, bez obzira koliko mi s argumentima i pravom sporili legalitet i legitimitet Kristijana Šmita.“ – zaključila je Pandurevićeva u svojoj analizi.

Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom