Svijet     | 21.01.2022. 09:59 |

Masovniji protesti antivaksera u Njemačkoj uoči odluke o obaveznoj vakcinaciji

FENA Internet

BERLIN, 21. januara (FENA) - U Njemačkoj se sve više antivaksera pridružuje protestima u gradovima širom zemlje, dok najave za uvođenje obavezne vakcinacije u martu mobiliše protivnike vakcina.

 

Svake sedmice ulicama njemačkih gradova maršira desetine hiljada antivaksera i njihov broj raste.

Njihovi motivi su različiti, ali njihovim protivnicima koji se zalažu za vakcinaciju ponestaje strpljenja i izlaze i na ulice.

- Svaka osoba treba sama da odluči da li želi da se vakciniše ili da li će njihova djeca biti vakcinisana - kaže jedan demonstrant u Berlinu tokom ovosedmičnih demonstracija.

- To je diktatorski i gura ljude na marginu društva - rekao je drugi demonstrant.

Kontrademonstracije počinju u obližnjoj ulici. Stanovnici kvarta su tu da spriječe okupljanje antivaksera. Kada se demonstrantu sudare, sukob je neizbježan.

- Samo manji broj ljudi pokušava da se predstavi kao žrtve totalitarnog režima, to je uvreda za istinske žrtve totalitarnih režima - kaže jedna žena.

S obzirom da je parlamentarna debata o planu uvođenja obavezne vakcinacije zakazana za narednu sedmicu, postoji bojazan da će antivakseri postati radikalniji.

- Obavezna vakcinacija će doliti ulje na vatru - rekla je dr. Sofija Hunger, istraživačica iz Berlinskog centra za društvene nauke, u razgovoru za FRANCE 24.

- Iz onoga što vidim, ne možemo isključiti da će izazvati nasilnu reakciju, čak i napade ekstremne desnice - kazala je ona.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'