Svijet     | 21.01.2022. 09:53 |

Kina osudila Francusku zbog usvajanja Rezolucije o genocidu nad Ujgurima

FENA Internet

PEKING, 21. januara (FENA) - Kina je u petak osudila Rezoluciju francuskog parlamenta koja optužuje zvanični Peking da je izvršio genocid nad ujgurskim muslimanskim stanovništvom, potez koji je zaoštrio odnose dvije sedmice uoči početka Zimskih olimpijskih igara. 

U Rezoluciji su ponavljene kritike zapadnih zemalja koje su osudile Peking zbog smještaja oko milion Ujgura u logore prisilnog rada, nazivajući "nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima kao zločin protiv čovječnosti i genocid", prenosi AFP.

Francuska nacionalna skupština pridružuje se Kanadi, Nizozemskoj, Britaniji i Belgiji u kojima su poslanici usvojili sličnan dokument. Vlada Sjedinjenih Država zvanično je optužila Kinu za genocid u zapadnom Xinjiangu.

Kina odbacuje takve optužbe i žestoko je kritikovala francuske zakonodavce u petak.

- Rezolucija francuske Narodne skupštine o Xinjiangu zanemaruje činjenice i pravno znanje i grubo se miješa u kineske unutrašnje stvari - rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare.

- Kina se tome odlučno protivi - rekao je on.

Francuski prijedlog dali su opozicioni socijalisti u Donjem domu parlamenta, ali ga je podržala i stranka Republika u pokretu (LREM) predsjednika Emmanuela Macrona.

Neobavezujuća Rezolucija francuske Narodne skupštine usvojena je u četvrtak sa 169 glasova 'za' i samo jednim 'protiv'. Poziva francusku vladu da preduzme "neophodne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini" kako bi zaštitila manjinsku grupu u regiji Xinjiang.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Međusobna optuživanja Kine i SAD na sigurnosnom samitu Shangri-La dijalog

Novoodobreni letovi kineskih aviokompanija u i iz SAD izbjegavaju ruski zračni prostor

Kina i Singapur postavili temelje za vruću telefonsku liniju

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost