Regija     | 20.01.2022. 17:13 |

Pahor potvrdio da će izbore za slovenski Državni zbor raspisati za 24. travnja

FENA Agencije

LJUBLJANA, 20. siječnja (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor potvrdio je u četvrtak da će parlamentarne izbore raspisati za nedjelju 24. travnja, što je prvi mogući datum njihova održavanja, te je odbacio neka mišljenja da bi ih zbog neizvjesnosti oko pandemije covida-19 trebalo održati nekoliko mjeseci kasnije.

Pahor je nakon susreta s članovima državnog izbornog povjerenstva kazao da će 9. veljače potpisati ranije najavljenu odluku po kojoj će se izbori za 90 zastupnika u novom sastavu Državnog zbora održati 24. travnja, što je prvi mogući datum, te da se je s tim prijedlogom složilo i najviše političkih stranaka s kojima se konzultirao u studenome prošle godine.

"Izborno povjerenstvo ima dovoljno vremena da i u uvjetima epidemije covida-19 pripremi, organizira i provede izbore tako da na njihov rezultat ne padne niti sjenka sumnje", kazao je Pahor.

Odbacio je izolirani prijedlog koji je iznio predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, koji drži da bi izbore bilo najbolje odgoditi do lipnja, kad istječe krajnji rok za njihovo održavanje u predviđenom ustavnom roku. Po Jelinčičevu mišljenju bi, zbog neizvjesnosti oko razvoja epidemije, korektnost i provedba izbora mogle biti upitne.

To je doduše legitimno stajalište, ali je to moja nadležnost i odgovornost, kazao je Pahor, dodavši kako je u europskim državama u zadnje dvije godine trajanja pandemije održano 40-ak izbora na različitim razinama.

Na izborima za 90-člani Državni zbor oko 1,7 milijuna slovenskih birača birat će između 20-ak političkih stranaka i građanskih lista, od kojih 10-ak ima realnu mogućnost prijeći predviđeni izborni prag od 4 posto.

Riječ je o redovnim parlamentarnim izborima, u godini u kojoj se u Sloveniji održavaju i predsjednički te lokalni izbori. Na zadnjim parlamentarnim izborima koji su održani 2018. relativnu većinu mandata u zastupničkim klupama bila je osvojila Slovenska demokratska stranka (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše. No, Janša tada nije imao dovoljno koalicijskih partnera za formiranje vlade pa je za mandatara tada nove vlade u parlamentu potvrđen Marjan Šarec, predsjednik Liste Marjana Šareca (LMŠ), koja je imala drugi najveći broj mandata i dobivenih glasova na izborima. Šarec je formirao koalicijsku vladu stranaka ljevice i centra, koja je dobila potporu u parlamentu, ali se zbog koalicijskih neslaganja raspala u ožujku 2020. 

Novu prijelaznu koalicijsku vladu tada je formirao Janša, na samom početku pandemije covida-19, a  toj vladi su se pridružile dvije stranke iz prijašnje vladajuće koalicije, prenosi Hina.

 

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo