Svijet     | 20.01.2022. 17:38 |

Sjedinjene Džave neće nastaviti ekonomsku pomoć Sudanu

FENA Internet

KHARTOUM, 20. januara (FENA) – Sjedinjene Države neće nastaviti ekonomsku pomoć Sudanu koja je obustavljena  nakon vojnog udara ukoliko se ne okonča nasilje i obnovi se vlada pod civilnim vodstvom, navodi se u saopćenju koje je objavila američka ambasada u Khartoumu u četvrtak.

Saopćenje, koje je objavljeno tokom posjete Sudanu dvoje visokih američkih diplomata, navodi da će Sjedinjene Države “razmotriti mjere na ustanovljavanju odgovornosti pojedinaca za neuspjehe u procesu političke tranzicije” i stvaranja “miroljubivog okruženja” za njeno odvijanje. U saopćenju se ne pominje šta bi takve mjere mogle uključivati.

Tokom posjete, pomoćnica državnog sekretara Molly Phee i specijalni izaslanik za Rog Afrike David Satterfield pozvali su na nezavisnu istragu pogibija i ranjavanja ljudi koji su protestovali protiv vojske nakon puča izvedenog 25. oktobra.

- Oni su snažno osudili nesrazmjernu upotrebu sile protiv demonstranata, posebno korištenje bojeve municije, seksualnog nasilja i prakse selektivnih hapšenja – navodi se u saopćenju.

Sudanske vlasti tvrde da su miroljubive demonstracije dopuštene i da će svi prekršaji protiv demonstranata biti istraženi. Oktobarski vojni udar prekinuo je tranziciju pokrenutu nakon svrgavanja bivšeg čelnika Omara al-Bashira u ustanku u 2019. godine, i trebao je dovesti do demokratskih izbora, prenosi Reuters

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'