Svijet     | 20.01.2022. 17:19 |

Milion Francuza primilo prvu dozu vakcine prije novog zakona o restrikcijama za nevakcinisane

FENA Internet, Foto/ Foto/Twitter

PARIZ, 20. januara (FENA) - Glasnogovornik francuske vlade rekao je u četvrtak da je više od milion odraslih osoba primilo prvu dozu vakcine protiv COVID-19 tokom prošlog mjeseca, nakon što je vlada objavila plan da nevakcinisani neće moći ući u restorane, sportske centre i druga mjesta. 

Francuski parlament odobrio je novi zakon prošlog vikenda, a očekuje se da će mjera stupiti na snagu sljedećih dana, nakon što Ustavno vijeće objavi svoje mišljenje u petak.

- Takozvana Covid propusnica „novi je korak   u našoj strategiji poticanja (vakcinacije) i osiguravanja maksimalne zaštite. Već vidimo njene učinke - rekao je glasnogovornik vlade Gabriel Attal.

Oko 92 posto odraslih Francuza - preko 48 miliona ljudi - već je u potpunosti vakcinisano, a 94 posto je primilo barem jednu dozu, prenosi Associated Press.

- Francuska je sada u evropskoj vodećoj skupini po pitanju kampanje vakcinacije - naglasio je.

Novi zakon zahtijeva potpunu vakcinaciju za ulazak u restorane i barove, kina, pozorišta i druge rekreacijske i sportske objekte, te za vožnju međuregionalnim vozovima i domaćim letovima. Primjenjuje se na sve starije od 16 godina. Vlada je rekla da su planirane neke iznimke za one koji su se nedavno oporavili od COVID-19.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom