Bosna i Hercegovina     | 20.01.2022. 16:49 |

Grupa bh. parlamentaraca posjetila Prijedor, razgovarano o stanju povratničke populacije  

FENA Aida Kovač, Foto: PSBiH

PRIJEDOR, 20. janaura (FENA) - Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojoj su bili poslanici Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija i Zukan Helez, posjetili su danas Prijedor gdje su imali radni sastanak s predsjednikom Skupštine Grada Prijedora Mirsadom Duratovićem.

Poslanik Jasmin Emrić je nakon posjete izjavio za Fenu da su prisustvovali i radnoj i izvještajnoj skupštini Udruženja veterana Krajine 1992-95., gdje su bili predstavnici građana i povratnika iz pet općina i gradova - grada Prijedora, Bosanskog Novog, Kostajnice, Dubice i Gradiške.

- Upoznali su nas o stanju i situaciji povratničke populacije u ovim gradovima i općinama. Također su iznijeli i svoja očekivanja, konkretno iz budžeta Federacije BiH, gdje je i ranije postojala inicijativa i načelan dogovor da će se iz budžeta FBiH izdvajati od 1,5 do dva posto ukupnog budžeta za projekte povratka - kazao je Emrić.  

Napomenuo je da je, također, ova inicijativa podnesena i od predsjedavajućih skupština gradova i općina iz Republike Srpske koji su Bošnjaci, koji su ranije iznijeli svoja očekivanja i potrebe, „kao i to da bi se na jedna transparentniji i institucionalan način trebala ta sredstva koristiti za projekte povratka“.

Oni su, dodao je Emrić, iskoristili prisustvo parlamentaraca da im prenesu ono što je za njih konkretna podrška i nešto što bi njima bilo vidljivo i dostupno.

- Drugi segment, sigurnosti u ovoj veoma složenoj političkoj situaciji nakon incidenata koji su se dešavali, također je bila tema razgovora. Zajednički zaključak je da se tenzije trebaju smirivati, da bez obzira na političku situaciju, mir nema alternativu. Suživot, izgradnja povjerenja, to je nešto gdje bi mi sa državnog nivoa trebali značajno doprinijeti u razgovoru sa svim političkim subjektima, posebno političkim subjektima iz RS-a - kazao je Emrić.

Grupa poslanika i delegata domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetila je danas Foču, Prijedor, Bratunac, Gacko i Janju gdje se susrela s izabranim zvaničnicima kao i predstavnicima povratnika u sredinama u kojima je proteklih dana zabilježeno uznemiravanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'