Bosna i Hercegovina     | 20.01.2022. 15:33 |

MUP ŽSB: Porastao broj slučajeva nasilja u obitelji

FENA Saopćenje, Foto/ Duško Pucar

TRAVNIK, 20. siječnja (FENA) - Stanje sigurnosti na području Županije Središnja Bosna (ŽSB) u 2021. godini je zadovoljavajuće, no županijsko Ministarstvo unutarnjih poslova zabrinjava porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji.

 

U izvješću koje su objavio MUP ŽSB-u, u prošloj godini zabilježeno je ukupno 98 djela nasilja u obitelji, što je za 23 djela ili 31 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Za izvršenje navedenih djela prijavljeno je ukupno 100 osoba, od kojih je 41 povratnik u izvršavanju ovog djela .

Kada je u pitanju postotak ukupne rasvijetljenosti kaznenih djela, on je zadržan na visokih 86 posto. Naime, tijekom prošle godine registrirano je 1.071 kazneno djelo,  što  je za 55 djela više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, navodi se u izvješću.

Postotak riješenosti djela po nepoznatom počinitelju iznosi 65 posto, a u prošloj godini riješeno je i 13 djela iz ranijeg razdoblja.

Prijavljena je ukupno 1.071 osoba, što je u odnosu prethodnu godinu povećanje za 112, od kojih je 441 povratnik u vršenju djela i 32 maloljetnika.

-U oblasti kriminaliteta posebna pažnja posvećena je borbi protiv imovinskih delikata, koji su najbrojniji u ovoj oblasti, gdje su evidentni izuzetno dobri rezultati na razini Uprave policije MUP-a. Ovakvih djela je evidentirano ukupno  418 - istaknuo je glasnogovornik policijskog komesara MUP-a ŽSB Hasan Hodžić.

U 2021. godini izvršeno je devet djela razbojništva (dva u pokušaju), od kojih je pet rasvijetljeno, kao i jedno iz prošle godine.

Po riječima glasnogovornika Hodžića, smanjen je i broj teških krađa vozila za čak 68 posto.

-Tijekom prošle godine evidentirano je sedam takvih krađa, od kojih je rasvijetljano šest. Gotovo sva otuđena vozila starije su proizvodnje i uglavnom su korištena za izvršenje drugih djela - dodao je Hodžić.

Prošle godine nije bilo evidentiranih kaznenih djela ubojstava, a uspješno su rasvijetljena tri djela pokušaja ubojstva, dva na području Viteza i jedno na području Fojnice.

Pored navedenog, na području Bugojna je prijavljeno kazneno djelo "čedomorstva", po kojem i dalje postupaju službenici policije.

U samo tri akcije na području Viteza i Busovače zaplijenjeno je i oko 27 kg opojne droge speed, dok je u jednoj akciji u Novom Travniku pronađeno 26 zamotuljaka opojne droge.

Također, pronađene su i značajne količine opojne droge cannabis, kao i određene količine opojnih droga heroin i kokain.

Djela koja su u zadnje vrijeme u porastu, ona računalne prevare, tijekom izvještajnog razdoblja prijavljeno je 13, od kojih je rasvijetljeno 10.

Također, uspješno je rasvijetljeno šest djela "lažno prijavljivanje", koja su počinjena na području općine Vitez, zbog čega su slobode lišene dvije  osobe.

Smanjen je i broj prometnih nesreća, i to za 270 u odnosu na 2020. godionu.

Naime, tijekom 2021.godine evidentirane su 1.832 prometne nesreće. Broj teže i lakše ozlijeđenih osoba u odnosu na godinu prije je znatno smanjen.

Zbog alkoholiziranosti je isključeno ukupno 1.079 vozača, od kojih je 617 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila, što predstavlja povećanje za 69, navodi se u izvješću MUP-a.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana