Svijet     | 20.01.2022. 15:24 |

Sjeverna Koreja kritikuje SAD, njavljuje pokretanje 'privremeno prekinutih aktivnosti'

FENA Internet

SEUL, 20. januara (FENA) - Optužujući Sjedinjene Države za neprijateljstva i prijetnje, Sjeverna Koreja u četvrtak je saopćila da će razmotriti ponovno pokretanje “svih privremeno prekinutih aktivnosti” koje je pauzirala tokom diplomatskog angažmana s Trumpovom administracijom, u očiglednoj prijetnji nastavka testiranja nuklearnog naoružanja i dugometnih raketa.

Državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javila je da je državni čelnik Kim Jong Un predsjedavao sastankom Politbiroa vladajuće Korejske radničke partije na kome su partijski zvaničnici odredili politiku “trenutnog jačanja” vojnih kapaciteta kako bi se Sjeverna Koreja suprotstavila američkim “neprijateljskim potezima”.

Zvaničnici su uputili instrukcije “ponovnog razmatranja mjera gradnje povjerenja punog obima koje smo poduzeli na vlastitu inicijativu i hitnog razmatranja ponovnog pokretanja svih privremeno prekinutih aktivnosti”, javila je KCNA.

Eksperti tvrde da Kim nastoji oživjeti stare metode pritiska kako bi dobio ustupke od Washingtona i susjednih zemalja dok se nosi s ekonomijom teško narušenom pandemijom, lošim upravljanjem i sankcijama uvedenim na američku inicijativu zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje, prenosi AP.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!