Svijet     | 20.01.2022. 14:58 |

Francuski parlament izglasao Rezoluciju: Postupanje Kine prema Ujgurima je 'genocid'

FENA Internet, Foto/ Twitter

PARIZ, 20. januara (FENA) - Donji dom francuskog parlamenta usvojio je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje "genocid" Kine nad  Ujgurima, manjinskom muslimanskom skupinom u regiji Xinjiang.

 

Neobvezujuća Rezolucija, koju su predložili opozicioni socijalisti, ali koju je također podržala stranka Republika u pokretu predsjednika Emmanuela Macrona, usvojena je gotovo jednoglasno samo nekoliko dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

U Rezoluciji  Narodne skupštine Francuske stoji da je  "nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima zločin protiv čovječnosti i genocid", prenosi AFP.

Rezolucija također poziva francusku vladu da poduzme "potrebne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini" kako bi zaustavila akcije Pekinga.

- Kina je velika sila. Volimo kineski narod. Ali odbijamo se podvrgnuti propagandi režima koji se oslanja na naš kukavičluk i našu pohlepu kako bi počinio genocid koji je očigledan sada - rekao je čelnik Socijalističke stranke Olivier Faure.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo