Svijet     | 20.01.2022. 13:57 |

Zima otežava život Sirijaca u neuslovnim šatorskim kampovima u Idlibu

FENA Internet, Foto/ Anadolu Agency

IDLIB,20. januara (FENA) -  Obilna kiša i hladno vrijeme otežavaju život hiljada civila u šatorima u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Mnogi šatorski kampovi u Idlibu, u blizini granice sa Turskom, gdje su se sklonili prisilno raseljeni civili, poplavljeni su nakon obilnih kiša.

Stotine porodica, uglavnom žena i djece, čiji su šatori poplavljeni i uništene stvari, proveli su noć na kiši ili kod rođaka koji žive u drugim kampovima, izvještava Anadolu Agency (AA).

Mohammed Hallaj, direktor Sirijskog ureda za koordinaciju u hitnim situacijama, rekao je za AA da je obilna kiša u okolini Idliba i Halepa pogodila hiljade civila u 79 šatorskih kampova.

Hallaj je upozorio da "možda postoji opasnost od smrzavanja ljudi u regionu", navodeći da su mnogi šatori ostali pod snijegom.

Ali Said, koji je prije tri godine napustio svoj dom u selu Šahisbo u Hami, rekao je da je poplavljen šator u kojem je živio.

"Šatori 175 porodica su poplavljeni. Imali smo tešku noć. Timovi civilne zaštite radili su cijelu noć na ispumpavanju vode", rekao je Said.

Mnoge porodice su se sklonile kod svojih rođaka koji žive u drugom kampu.

"Porodicama u kampu je potrebna svaka pomoć, posebno novi šatori i kabanice", ispričao je Said.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji.

Turska i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u periodu od 2017. do 2020. godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta