Bosna i Hercegovina     | 20.01.2022. 13:34 |

Prvulović donijela Instrukciju o iznosima novčanih davanja u oblasti zaštite porodice sa djecom

FENA Saopćenje, Foto/ kanton sarajevo

SARAJEVO, 20. januara (FENA) – Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović pripremila je Instrukciju u kojoj je precizirana provedba, odnosno primjena nedavno donesenih izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, te ih putem resornog ministarstva distribuirala prema službama za socijalnu zaštitu i zaštitu porodica sa djecom svih devet općina Kantona Sarajevo.

Donesenom Instrukcijom precizirani su iznosi dječijeg dodatka, uvećanog dječijeg dodatka i dječijeg dodatka za porodice sa troje i više djece, jednokratne pomoći za opremu novorođenog djeteta i dodatne novčane pomoći na ime prehrane djeteta.

Prema donesenoj Instrukciji, dječiji dodatak iznosi 52,50 KM, uvećani dječiji dodatak 78,75 KM, dječiji dodatak za porodice sa troje i više djece 57,75 KM za svako dijete, jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta 375 KM, te dodatna novčana pomoć na ime prehrane djeteta 60 KM.

- Uvećani dječiji dodatak u porodicama sa troje i više djece dodjeljuje se bez obzira na imovinski cenzus, a vlasništvo nad motornim vozilom koje je predstavljalo smetnju za ostvarivanje prava na dječiji dodatak je ukinuto kao kriterij, što je propisano izmjenama spomenutog zakona - naglasila je Prvulović.

Zahtjevi za ostvarivanje navedenih prava podnose se nadležnim općinskim službama socijalne i dječije zaštite, kao prvostepenom organu.

Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena u Budžetu KS na poziciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS.

Iz Ministarstva podsjećaju kako se ovaj zakon sa najnovijim izmjenama počeo primjenjivati 1. januara ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'