Bosna i Hercegovina     | 20.01.2022. 10:20 |

Vlada FBiH prihvatila inicijativu odvjetnika Nadana Ćerimagića

FENA Saopćenje, Foto/ Emanuel Soča

MOSTAR, 20. siječnja (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je na sjednici u Mostaru prihvatila inicijativu za davanje autentičnog tumačenja primjene odredbe člana 14., a u vezi s članom 27. Zakona o financijskom poslovanju, koju je uputio odvjetnik Nadan Ćerimagić, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U tumačenju Vlade je navedeno da povjeritelj, u slučaju dužnikovog kašnjenja sa izvršenjem novčane obaveze, ima pravo, bez ikakve daljnje opomene, i na zateznu kamatu propisanu zakonom, i na posebnu naknadu u iznosu od 100 KM.

Kako je obrazloženo, iz akta odvjetnika Ćerimagića je vidljivo da postupajući sudovi, pa čak i pojedinačni suci istog suda, različito tumače ove odredbe. Zbog toga se o istoj stvari donose različite odluke, iako je iz odredbi člana 14. stav (1) Zakona jasno da povjeritelju, pored prava na zakonske zatezne kamate, bez ikakve dalje opomene pripada i pravo na posebnu naknadu.

Nadalje, Ustavni sud BiH je 17. veljače 2021. godine donio Odluku o dopustivosti i meritumu u kojoj je naveo da ovaj sud zapaža da Zakon o financijskom poslovanju ne sadrži jasne odredbe o odnosu potraživanja zateznih i posebne naknade.

Prihvativši mišljenje Federalnog ministarstva pravde, Vlada se izjasnila da nije potrebno davanje autentičnog tumačenja člana 17. Zakona o prekršajima Federacije BiH, kako je to inicijativom upućenom u parlamentarnu proceduru tražio Sindikat policijskih službenika MUP-a Unsko-sanske županije, jer je riječ o jasnoj i nedvosmislenoj odredbi, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo