Bosna i Hercegovina     | 19.01.2022. 19:21 |

U KS počinje predaja zahtjeva za dodatak za porodice sa troje ili više djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Zakonom i izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koji je Skupština Kantona Sarajevo donijela 18.12.2021. godine, propisano je da porodice sa troje ili više djece ostvaruju pravo na dodatak na djecu uvećan za deset posto za svako dijete. To znači da sve te porodice ostvaruju navedeni dodatak na djecu, bez cenzusa - saopćeno je iz Udruženja ‘Porodice tri plus’.

Kako je naglašeno, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo donijelo je, na osnovu tih izmjena Zakona, Instrukciju o iznosima novčanih davanja u kojima je za porodice sa troje ili više djece, bez cenzusa, utvrđen iznos od 57,70 KM za svako dijete.

- Fantastična vijest je da su Instrukcije danas dostavljene svim nadležnim općinskim organima uprave, da bi mogli započeti sa primjenom Zakona. Sve porodice u Kantonu Sarajevo, koje imaju troje ili više djece mogu se, od sutra, obratiti Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu u svojoj općini da bi predali zahtjev za taj dodatak za djecu, bez obzira na ekonomski status porodica.

Uživajmo u tom historijskom trenutku, za natalitet u Federaciji Bosne i Hercegovine. "Porodice tri plus" ohrabrene idu dalje, bore se za nove promjene s ciljem da sve porodice u Federaciji BiH uživaju u istim benefitima - ističu iz ‘Porodice tri plus’.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta