Bosna i Hercegovina     | 19.01.2022. 18:04 |

Waltmans: Važno je da se fokusiramo na ono što spaja ljude, a ne na ono što ih dijeli

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. januara (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i glavnim koordinatorom Željkom Antićem, razgovarali su u srijedu o trenutnoj situaciji u Distriktu s ambasadorom Nizozemske u BiH Janom Waltmansom i ambasadoricom Španije u BiH Teresom Lizaranzu.

"Na sastanku se govorilo o trenutnoj situaciji u Brčko distriktu, s obzirom na to da među pojedinim dijelom građana postoji strah prouzrokovan čestim medijskim spominjanjem Brčko distrikta u kontekstu potencijalnog mjesta sukoba, te su predstavnici Vlade upoznali ambasadore sa činjenicom da nije bilo problema takve prirode od osnivanja Distrikta, koji funkcioniše kao multietnička sredina, te da je Vlada posvećena smirivanju ovog problema, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Ambasador Waltmans zahvalio se na prijemu kazavši da Brčko svojim posebnim statusom zaslužuje posebnu pažnju, te da je ohrabrujuće vidjeti brojne aktivnosti koje Brčko preduzima na stvaranju novih radnih mjesta, čime se, kako je dodao, stvara pozitivno poslovno okruženje.

Kako je kazao Waltmans, ohrabrujuće je vidjeti da političari i državni službenici, iz sva tri konstitutivna naroda, sarađuju i vode dijalog o raznim pitanjima, čak i o stvarima u kojima se ne slažu, te uspijevaju da implementiraju zakonodavstvo i aktivnost u korist građana.

"Važno je da se fokusiramo na ono što spaja ljude, a ne na ono što ih dijeli", kazao je ambasador.

Ambasadorica Lizaranzu naglasila je da su današnjim sastankom dobili direktan uvid u ono što se dešava u Distriktu i da je ohrabrujuće vidjeti rad institucija za dobrobit građana te svjedočiti trendu koji postoji u posljednjih nekoliko godina a tiče se donošenja pozitivnih legislativa za napredak Brčko distrikta, jer je to, kako je dodala, osnov za investicije, projekte, ulaganja i aktivnosti.

"Drago mi je da sam čula prepoznatljive riječi poput 'dijalog i konsenzus'. Razgovarali smo o položaju omladine u Brčko distriktu, sa mogućnostima da im se pruži jedna svijetla budućnost i određene prilike koje mogu iskoristiti, te koliko je zapravo važno da se među mladima promoviše ovaj duh saradnje i zajedništva", istakla je ambasadorica.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana