Bosna i Hercegovina     | 19.01.2022. 17:11 |

Pozder: Gradnja terminala za kerozin uznemirila građane Dobrinje

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Federalno ministarstvo prostornog uređenja pripremit će odluku o proglašenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo područjem od značaja za Federaciju BiH, ističu iz Naše stranke i dodaju da je to uslijedilo nakon što usvojene inicijative zastupnice Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Fedeacije BiH Nasihe Pozder.

Ona tvrdi da bi se time, iako sa zakašnjenjem, osiguralo adekvatnije planiranje razvoja aerodroma, jedne od najvažnijih transportnih tačaka u državi.

- Nakon donošenja ove odluke moći će se pristupiti i izradi planske dokumentacije za područje aerodroma. Nelogično je da ovo Vlada do sada nije uradila te da je jedan ovako bitan društveni resurs razvijan bez jasnog i zvaničnog plana, izrađenog i usvojenog u skladu s propisima i zakonima. Ovim povodom sam uputila amandman kojim tražim da se u budžetu za 2022. godinu izdvoje sredstva za izradu plana - kaže Pozder.

Zastupnica Naše stranke izražava sumnju i da je jedna od posljedica neblagovremenog donošenja odluke i adekvatnog planskog dokumenta, gradnja terminala za kerozin koja je uznemirila građane Dobrinje, saopćeno je iz Naše stranke.

- Ta je gradnja izazvala brojne polemike u javnosti. Od sigurnosti građana, posljedica po okoliš, pa do legalnosti izdavanja dozvola. Čuli smo zahtjeve građana i uključili se na svim nivoima u raspetljavanje ovog slučaja - kazala je.

Da je područje aerodroma ranije proglašeno područjem od značaja, vjeruje da bi prostor bio zaštićen i osiguran za optimalan razvoj.

- Ovako, svjedočimo privatnim inicijativama koje se pokušalo predstaviti kao javni interes, gradnji objekata koji su u razvojnim planovima aerodroma takođe planirani pa bi sada mogli biti multiplicirani, gradnji objekata za koje nema pravno valjane prostorne osnove - izjavila je Pozder. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo