Stranačke aktivnosti     | 19.01.2022. 16:49 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Nasiha Pozder: Aerodrom u Sarajevu bit će proglašen područjem od posebnog značaja za Federaciju BiH

Nakon što je usvojilo inicijativu Nasihe Pozder, zastupnice Naše stranke, Federalno ministarstvo prostornog uređenja pripremit će odluku o proglašenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo područjem od značaja za Federaciju čime bi se, iako sa zakašnjenjem, obezbijedilo adekvatnije planiranje razvoja aerodroma, jedne od najvažnijih transportnih tačaka u državi.

„Nakon donošenja ove odluke moći će se pristupiti i izradi planske dokumentacije za područje aerodroma. Nelogično je da ovo Vlada do sada nije uradila te da je jedan ovako bitan društveni resurs razvijan bez jasnog i zvaničnog plana, izrađenog i usvojenog u skladu s propisima i zakonima. Ovim povodom sam uputila amandman kojim tražim da se u budžetu za 2022. godinu izdvoje sredstva za izradu plana“, kaže Pozder.

Zastupnica Pozder izražava sumnju i da je jedna od posljedica neblagovremenog donošenja gore navedene odluke i adekvatnog planskog dokumenta gradnja terminala za kerozin koja je uznemirila građane Dobrinje.

„Već neko vrijeme je aktuelna priča u vezi s projektom firme HIFA u neposrednoj blizini aerodroma koja gradi skladište za kerozin, benzinsku pumpu i hotel. Ta je gradnja izazvala brojne polemike u javnosti. Od sigurnosti građana, posljedica po okoliš, pa do legalnosti izdavanja dozvola. Čuli smo zahtjeve građana i uključili se na svim nivoima u raspetljavanje ovog slučaja. Da je područje aerodroma ranije proglašeno područjem od značaja, vjerujem da bi prostor bio zaštićen i osiguran za optimalan razvoj, da bi zemljište bilo obezbijeđeno a zatim i  pripremljeno u skladu s planom u čije bi donošenje bila uključena i javnost. Ovako, svjedočimo privatnim inicijativama koje se pokušalo predstaviti kao javni interes, gradnji objekata koji su u razvojnim planovima aerodroma takođe planirani pa bi sada mogli biti multiplicirani, gradnji objekata za koje nema pravno valjane prostorne osnove. 

Dakle, da bi se sadržajno i servisno dokapacitiranje aerodroma i njegovo širenje dešavalo zaista kao društveni interes i kroz transparentne postupke, ali i kako bismo rasvijetlili postupak koji je prethodio gradnji u njegovoj neposrednoj blizini, nastavit ćemo da tražimo odgovore i na druga pitanja koja smo uputili nadležnima od Općine Novi Grad, preko kantonalnih institucija, sve do državnog nivoa.“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom