Svijet     | 19.01.2022. 15:15 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Indija u srijedu objavila najviši dnevni broj zaraženih u osam mjeseci

FENA Internet, Foto/ Foto: Twitter

NEW DELHI, 19. januara (FENA) - Indija je u srijedu izvijestila o najvišem broju novozaraženih u osam mjeseci, a vladin naučnik je upozorio da će trebati sedmice prije nego što podaci o hospitalizacijama i preminulim pokažu koliko je ozbiljan posljednji val zaraze izazvan omikron varijantom koronavirusa.



Savezne vlasti saopćile su da je zaraza omikron varijantom dovela do manje hospitalizacija i smrtnih ishoda nego ona izazvana delta varijantom, u kojoj su u prošloj godini preminule stotine hiljada ljudi.

Tarun Bhatnagar iz ICMR- Nacionalnog instituta za epidemiologiju u Chennaiju, izjavio je, međutim, da će posljedice trenutnog vala zaraze biti poznate kasnije.

- Trebamo biti zabrinuti hospitalizacijama i smrtnim slučajevima koji će biti poznati kasnije. Uvijek će biti kašnjenja od dvije do tri sedmice – izjavio je on Reutersu u telefonskom intervjuu.

Indija je javila o 282.970 novozaraženih u proteklih 24 sata, najvišoj cifri u osam mjeseci, povećavajući ukupni broj zaraženih na 37,9 miliona, i  ima iza Sjedinjenih Država najveći broj zaraženi. Broj preminulih porastao je za 442, uključujući i 83 iz prethodnog vala o kojima je južna savezna država Kerala javila tek sada, povećavajući ukupni broj preminulih u zemlji na najvišu cifru u ovoj godini.

Iako je stopa zaraze nedavno opala u velikim indijskim gradovima, eksperti tvrde da broj zaraženih na nacionalnom nivou mogao dostići vrhunac do sredine narednog mjeseca.

Oko 70 posto od indijskih 939 miliona odraslih stanovnika primilo je dvije doze vakcine i kampanja vakcinacije trećom dozom za zdravstvene radnike i rizične kategorije stanovništva je u toku. Milioni ljudi još, međutim, čekaju na prvu dozu, i Bhatnagar je naveo izvještaje iz nekih država da nevakcinisani ili nedovoljno vakcinisani čine više od 90 posto pacijenata u jedinicama intenzivne njege, prenosi Reuters.

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'