Bosna i Hercegovina     | 19.01.2022. 13:00 |

Francuska se vraća u Travnik

FENA Duško Pucar, Foto: Duško Pucar

TRAVNIK, 19. siječnja (FENA) - Općina Travnik i Francuska će zajedničkim projektima oživjeti francusko prisustvo u o tom bh. gradu s obzirom da je Francuska jedna od dviju zemalja koja je u prošlosti imala konzulat u Travniku, rečeno je danas nakon sastanka načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića i veleposlanice Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic.

Toudic kaže kako je, nakon što je Francuska preuzela predsjedanje Europskom unijom, cilj maksimalna prisutnost te europske zemlje u čitavoj BiH.

- Budući da je Travnik mjesto u kojem je Francuska bila prisutna i prije, ovo je bila prilika da to oživimo. Načelnik ima iste ideje, meni je to znak da trebamo raditi zajedno pa ćemo kroz projekt nastojati oživjeti vrijeme francuskog prisustva ovdje putem Ive Andrića i njegovog djela - rekla je Toudic.

Načelnik Dautović najavio je novu manifestaciju Konzulski dani, čiji će prvi počasni gost biti upravo Francuska.

- Jedan od konkretnih rezultata ovog posjeta je da smo sad na neki način već utvrdili mjesto, vrijeme i način održavanja Konzulskih vremena, a to će biti 3. lipnja ove godine. Svakako smo planirali taj događaj realizirati uz poziv kompletnom diplomatskom koru u Sarajevu, evo Francuska je prihvatila da bude prvi počasni gost. Kroz promociju tradicije iz nekog starog vremena sjetit ćemo se onoga što nas povezuje i, naravno, sve to skupa temeljiti na našem nobelovcu na kojeg smo jako ponosni - rekao je Dautović.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo