Svijet     | 19.01.2022. 09:30 |

Macron u Evropskom parlamentu o smjernicama francuskog predsjedavanja EU

FENA Internet

PARIZ, 19. januara (FENA) - Predsjednik Francuske Emmanuel Macron u srijedu će u Evropskom parlamentu predstaviti smjernice i ciljeve francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećom Evropske unije (EU) i to će biti prilika da se visoko uzdigne značaj EU manje od tri mjeseca od predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Njegov govor u Strazburgu pažljivo će pratiti Brisel i druge zemlje članice EU, pošto će se francuski predsjednik obratiti u ime svih 27 zemalja Unije, navela je Jelisejska palata.

Macron će tokom govora pomenuti ono što je već detaljno iznio 9. decembra, a ideja vodilja je jačanje evropskog suvereniteta, saopćeno je iz njegovog okruženja, prenosi Beta. 

Francuski predsjednik će izraziti nadu da će brzo i konkretno doći do rezultata o rješavanju nekoliko pitanja, kao što su minimalna plata, porez na ugljenik i reforma šengenskog prostora u cilju bolje borbe protiv neregularne migracije.

Macron će pomenuti "jedinstveni put Evrope" koja treba da bude snaga stabilnosti u "turbulentnom međunarodnom kontekstu" posebno obilježenom napetostima između Rusije i Ukrajine na granicama EU, dodali su isti izvori.

Ocjenjuje se da će Macronov govor imati i veliku nacionalnu dimenziju, jer je u anketama javnog mnjenja u Francuskoj veliki favorit na predsjedničkim izborima zakazanim u aprilu, iako još zvanično nije kandidovan, prenosi agencija France Press.

Francuski predsjednik, na vlasti od maja 2017. godine, koji je svoju izbornu pobjedu tada proslavio uz zvuke himne EU, ubjeđeni je Evropljanin koji se protivi nacionalizmu i populizmu.

Macronov govor trebalo bi da traje oko 20 minuta poslije čega će usljediti pitanja poslanika Evropskog parlamenta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta