Svijet     | 19.01.2022. 09:10 |

Blinken u Ukrajini i Njemačkoj u jeku napetosti s Rusijom

FENA Internet

WASHINGTON DC, 19. januara (FENA) - Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken doputovat će u zvanične posjete u Ukrajinu i Njemačku, a glavna tema njegovih razgovora bit će rusko gomilanje vojske na ukrajinskoj granici i načini mirnog prevazilaženja krize u toj regiji. 

Glasnogovornik Pentagona Ned Price saopćio je da će Blinken u Ukrajinu doputovati u srijedu kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Kulebom u nakani da potvrdi američku privženost zaštiti ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, javlja Anadolija. 

Price je kazao da će Blinker razgovarati i sa osobljem američke ambasade u Kijevu i razmotriti planove za diplomatsko osoblje u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

U četvrtak, američki državni sekretar Blinken otputovat će u Berlin kako bi se sastao s američkim saveznicima i razgovarao o pregovorima sa Rusijom i strogim sankcijama u slučaju da se Rusija odluči za napad na Ukrajinu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

- Blinken će se u Berlinu sastati i sa njemačkog ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, kao i sa šefovima diplomacija Velike Britanije, Francuske i Njemačke koje sa SAD-om čine takozvanu Transatlantsku četvorku - kazao je Price.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina obustavila konzularne usluge muškarcima u inostranstvu

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Sunak i Zelenski o ukrajinskoj potrebi za protivzračnom odbranom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta