Svijet     | 19.01.2022. 08:14 |

Izraelska policija srušila kuću palestinke porodice u istočnom Jerusalemu

FENA Internet

JERUSALEM, 19. januara (FENA) - Izraelska policija deložirala je palestinsku porodicu iz njihove kuće u kvartu Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu u srijedu, srušivši kuću u slučaju koji je privukao međunarodnu pažnju.

 

Policijska racija pokrenuta je dva dana nakon što je član porodice Salhiyeh izašao na krov kuće, prijeteći da će je dići u zrak plinskim kanisterima ako budu protjerani, javlja Reuters.

Policija se povukla nakon sukoba u ponedjeljak, ali se vratila prije zore u srijedu, navodeći u saopćenju da provodi sudski odobren nalog za deložaciju "bespravnih zgrada izgrađenih na terenima određenim za školu za djecu s posebnim potrebama".

Područje sa drvoredima kuća od pješčenjaka, stranih konzulata i luksuznih hotela, Sheikh Jarrah je postao amblem onoga što Palestinci smatraju izraelskom kampanjom da ih protjeraju iz istočnog Jerusalema.

Slučaj porodice pratile su diplomate i aktivisti za ljudska prava.

U zajedničkom saopćenju s općinom Jerusalem, policija je navela da je nekoliko osoba uhapšeno radi ispitivanja pod sumnjom da su prekršili sudski nalog i remetili mir. Svjedoci su rekli da je oko 25 Palestinaca, uključujući pet članova porodice, privedeno.

Na licu mjesta, desetak policajaca uklonilo je plinske kanistere, a bagerom je uništena kuća.

Opština je eksproprisala parcelu, na području koje je Izrael zauzeo i okupirao u ratu 1967., zajedno sa ostatkom istočnog Jerusalema, a kasnije je anektiran.

Kuća se nalazila oko kilometar sjeverno od zidina Starog grada Jerusalema, gdje su prošle godine izbili sukobi između Palestinaca i jevrejskih doseljenika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo