Bosna i Hercegovina     | 18.01.2022. 16:43 |

Vlada HNŽ-a reagirala na medijske tvrdnje o zapošljavanjima u školama

FENA Saopćenje, Foto/ Ivan Rozic

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oštro je i u potpunosti odbacila današnje "netočno pisanje nekih medija u svezi sa zapošljavanjima, odnosno trajnim rješavanjem radno-pravnih statusa u osnovnim i srednjim školama u gradovima i općinama HNŽ-a".

"Kako je ranije na službenoj stranici Vlade uredno i objavljeno, u skladu sa zakonskom procedurom, predsjednik Vlade Nevenko Herceg dao je suglasnost Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa na otvaranje postupka zapošljavanja na neodređeno vrijeme ukupno 227 školskih djelatnika u osnovnim i srednjim školama diljem HNŽ-a, različitih sprema i zvanja", priopćili su u utorak iz Vlade HNŽ-a.

Istaknuli su kako su broj i prioriteti radnih mjesta utvrđeni u koordinaciji i po prijedlogu ravnatelja škola, u skladu s potrebama njihovih kolektiva.
Škole su, kažu iz Vlade, u suglasju s resornim ministarstvom dužne raspisati i provesti ukupnu natječajnu proceduru odnosno realizirati predmetna zaposlenja. Riječ je uglavnom o osobama koje već rade u školama na određeno vrijeme, i dugi niz godina (5, 10 pa i više) čekaju na konačno rješavanje njihovih radno-pravnih statusa.

"Dok je škola odnosno resorno ministarstvo dužno pribaviti suglasnost predsjednika Vlade za raspisivanje natječaja za prijem djelatnika na neodređeno vrijeme, isto nisu dužni tražiti kod zapošljavanja na određeno odnosno tu proceduru rješavaju samostalno, u skladu s potrebama svake pojedine škole", naglašeno je u reakciji.

Stoji kako Vlada nije odgovorna i nema utjecaj na vrijeme postupanja ravnateljstva škola nakon dane suglasnosti.

Smatraju da proizvoljno "pokupiti" objavljene natječaje s oglasne ploče Službe za zapošljavanje i napraviti tekst sličan današnjem nikako ne koristi ni društvu ni zaposlenicima škola i ne ide u smjeru točnog informiranja javnosti.

Iz Vlade HNŽ-a također naglašavaju kako su zbog odgovornosti koju imaju prema društvenoj zajednici, primorani na ovu reakciju i demanti netočnih navoda.

"Čak i uz neočekivanu neugodnost današnjeg pisanja, i ovom prigodom ističemo neskriveni ponos jer smo imali hrabrost i sposobnost riješiti ovaj naslijeđeni problem nakon toliko godina čekanja, time i vitalno pomoći životima 227 naših sugrađana i njihovih obitelji", zaključeno je u reakciji Vlade HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Prijem vježbenika: Vlada HNŽ-a poziva pravne subjekte na suradnju-odrađivanje vježbeničkog staža

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ-a najavila generalni štrajk (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta