Bosna i Hercegovina     | 18.01.2022. 15:50 |

TK - Protekle sedmice 34,5 posto testiranih pozitivno na koronavirus

FENA Saopćenje, Foto/ Foto FENA/Vlada TK

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Tokom protekle sedmice u Tuzlanskom kantonu evidentirano je ukupno 1.695 pacijenata pozitivnih na koronavirus, 34,5 posto od ukupnog broja testiranih.

Evidentirano je ukupno 17 smrtnih ishoda, a ovaj trend nastavljen je i od početka ove sedmice, konstatirano je danas na sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije COVID-19.

- Dobra je stvar što broj hospitalizacija ne prati ovaj trend povećanja broja pozitivnih pacijenata - kazao je ministar zdravstva Božo Jurić ističući da je trenutno hospitalizirano 70 pacijenata, od kojih je šest na mehaničkoj ventilaciji.

Sve što je navedeno ukazuje na složenu epidemiološku situaciju koja obilježava ovaj period. Također, danas je istaknuto da je do jučer ukupno prvom dozom vakcinisano 34,3 posto stanovnika Tuzlanskog kantona starijih od 18 godina. Dvjema dozama je vakcinisano 32,56 posto stanovnika, dok je treću dozu primilo 3,48 posto.

- Tokom protekle sedmice aplicirano je 4.829 doza vakcina, od čega se najveći dio odnosi na treću dozu, a oko 10 posto na prvu dozu vakcine - zaključio je ministar Jurić ističući da je prevencija, u smislu vakcinacije, najznačajniji korak koji se može činiti ili preporučiti.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o procesu uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde na području Bosne i Hercegovine. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić je istaknula da je Tuzlanski kanton ispunio sve preduslove za uvođenje jedinstvenog QR koda, saopćeno je iz Vlade TK.

- Naša baza podataka je aktivna već desetak mjeseci unazad i u potpunosti smo spremni za realizaciju ovog projekta kada to federalne odnosno državne institucije od nas zatraže. Do tada, mi smo našim građanima osigurali izdavanje naše kantonalne potvrde, što su bile naše maksimalne ingerencije i mogućnosti - istaknula je Mulić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Najviše koncentracije PM10 i danas zabilježene u Ilijašu, Vogošći, na Otoci i Bjelavama

Zuko za Dan osoba s invaliditetom: Zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!