Svijet     | 18.01.2022. 13:01 |

Tiergarten Schönbrunn ponovo najbolji zoološki vrt u Evropi

FENA Saopćenje, Foto/ Foto Fena/Eurocomm

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Britanski stručnjak za zoološke vrtove Anthony Sheridan je u konkurenciji 127 zooloških vrtova iz 29 evropskih zemalja bečki Tiergarten Schönbrunn svrstao na prvo mjesto u kategoriji A (zoološki vrtovi sa više od milion posjetilaca godišnje).

 

 

 

 

Pri ocjenjivanju u obzir je uzeto 40 kriterija, među kojima uzgoj, njega, broj i raznolikost životinja, zaštita vrsta, zoopedagogija, broj posjetilaca, marketing i gastronomska ponuda.

Ova znamenitost odavno više nije samo omiljeno mjesto za odmor već i mjesto za uzgoj životinja, obrazovanje i razna istraživanja o životinjama.

-Želimo kod naših posjetilaca pobuditi zanimanje za životinjski svijet i njegovu zaštitu. Proteklih godina bilježili smo nekoliko uspjeha kao što je uzgoj koala, rođenje mladunčadi geparda i polarnih medvjeda, kao i otvorenje novog parka za bezrepe magote (vrsta majmuna). Naš glavni cilj je ublažiti izumiranje vrsta - kaže direktor Stephan Hering-Hagenbeck.

Spoj kulture i moderne tehnike gradnje ovog UNESCO-vog naslijeđa je jedinstven i impresivan. Informativne ploče kao i mnoge ponude zoopedagogije naglašavaju predanost ove institucije obrazovanju i nauci, saopćeno je iz Eurokomm PR Sarajevo.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'