Svijet     | 17.01.2022. 19:11 |

EU apelira na Moskvu da oslobodi Navaljnog

FENA Internet, Foto/ Foto: Arhiva

BRUXELLES, 17. januara (FENA) - Evropska unija pozvala je u ponedjeljak Moskvu da odmah oslobodi Alekseja Navaljnog, najglasnijeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je prije godinu dana osuđen na zatvorsku kaznu zbog onoga što je Evropska unija osudila kao politički motivirano suđenje.

- Danas se navršava godinu dana od hapšenja i zatvaranja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog nakon njegovog povratka u Rusiju sa liječenja u Berlinu i nakon pokušaja atentata na ruskoj teritoriji - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u saopćenju.

- Ponavljamo naš poziv ruskim vlastima na njegovo trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu bez daljnjeg odlaganja - kazao je Borrell.

Čelnik EU je također osudio, kako je rekao, dosljednu kampanju dezinformacija protiv Navaljnog i njegovih saradnika u ruskim državnim medijima, kao i progon članova mreže opozicionog lidera, prenosi Reuters.

Ruske vlasti su se posljednjih mjeseci obračunale s grupama koje su povezane s Navaljnijem, a koji služi dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta u vezi sa slučajem prevare za koji kaže da je politički motiviran.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'