Svijet     | 17.01.2022. 10:34 |

Trojica iranskih diplomata doputovala u Saudijsku Arabiju

FENA Internet

TEHERAN, 17. januara (FENA) - Trojica iranskih diplomata doputovali su u Saudijsku Arabiju kako bi preuzeli svoje dužnosti u sjedištu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Džedi, saopćio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak.

 

Regionalni suparnici Iran i Saudijska Arabija, koji su prekinuli diplomatske veze 2016., pokrenuli su prošle godine direktne razgovore u vrijeme kada svjetske sile pokušavaju spasiti nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015. godine.

- Trojica iranskih diplomata doputovala su u Džedu kako bi započeli s radom u OIC-u – izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

U dodatnom nagovještaju poboljšanja narušenih odnosa, Iran je saopćio u decembru prošle godine da je njegov regionalni suparnik Saudijska Arabija pristala da odobri vize za trojicu iranskih diplomata u kraljevstvu.

Teheran i Rijad održali su četiri kruga razgovora u Iraku, dok se Bagdad nada da će njegovo posredovanje spriječiti susjedne zemlje da rješavaju svoje sporove na njegovoj teritoriji. Saudijska Arabija opisala je razgovore kao srdačne, ali preliminarne, dok Teheran tvrdi da su oni prešli “dobar dio puta”.

Khatibzadeh je kazao da je Iran izložio svoja “očekivanja" Saudijskoj Arabiji tokom prethodnih razgovora u Iraku, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'