Svijet     | 17.01.2022. 09:23 |

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete iz zračne luke Pyongyang

FENA Internet, Foto/ Ilustracija

SEUL, 17. januara (FENA) - Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak dvije balističke rakete kratkog dometa iz zračne luke u Pjongjangu, izvijestila je južnokorejska vojska, što je četvrti test ovog mjeseca kojim demonstrira svoj sve veći raketni arsenal.

Japan je također izvijestio o lansiranju, a generalni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno osudio ga je kao prijetnju miru i sigurnosti, javlja Reuters.

U manje od dvije sedmice, nuklearno naoružana Sjeverna Koreja izvela je tri testiranja projektila, neobično brzu seriju lansiranja. Rečeno je da su dvije od njih uključivale pojedinačne "hipersonične projektile" sposobne za veliku brzinu nakon lansiranja, dok je test u petak uključivao par balističkih projektila kratkog dometa ispaljenih iz željezničkih vagona.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kishi rekao je kako se čini da su projektili pali u okean u blizini istočne obale Sjeverne Koreje.


Očigledno je da je cilj učestalih lansiranja projektila Sjeverne Koreje poboljšati njihovu raketnu tehnologiju, rekao je novinarima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta