Bosna i Hercegovina     | 17.01.2022. 07:27 |

Zenica - Izložba plakata koji upozoravaju na problem karcinoma

FENA Saopćenje, Foto/

ZENICA, 17. januara (FENA) - Izložba plakata koji upozoravaju na problem malignog oboljenja ženskih polnih organa bit će otvoreno u ponedjeljak 17. januara u atriju Shopping centra "Džananović" u Zenici. 

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će i ove godine nizom aktivnosti obilježiti Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice.

Ove aktivnosti i simbolična "sedmica povećane pažnje" u Evropi su pokrenula je 2007. godine Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježavaju krajem januara svake godine, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice.

- Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera! Takođe o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje. Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja  i umiranja ženskog stanovništva, navodi rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr.spec. Elma Kuduzović.

Osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike, te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni postignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Početni stadij raka grlića maternice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu da ih izazovu i druga stanja (krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području), saopćeno je INZ-a.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Ernesta Markote 'Greccio-Božić Franje Asiškoga'

Zenica - Izložba plakata koji upozoravaju na problem karcinoma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta