Svijet     | 16.01.2022. 19:13 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Cunami poslije erupcije vulkana kod Tonge izbacio čamce i stijene na obalu

FENA Internet, Foto/ Foto: Twitter

NUKU'ALOFA, 16. januara (FENA) - Cunami pokrenut spektakularnom erupcijom podvodnog vulkana kod pacifičke države Tonga izazvao je “znatnu” štetu u Nuku'alofi, glavnom gradu arhipelaga, rekla je u nedjelju novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

Pacifički centar za upozorenje na cunami naveo je u nedjelju u 4.00 sata po srednjoevropskom vremenu da je prijetnja od plimnog talasa uglavnom prošla za zemlje na okeanu mada su još nekoliko sati moguće manje varijacije nivoa mora.

“Cunami je imao znatan utjecaj na sjevernu obalu Nuku'alofe, gdje su čamci i velike stijene izbačene na obalu” ali nije prijavljena nijedna žrtva, rekla je novozelandska premijerka, ali nije navela da li je bilo štete na drugim ostrvima arhipelaga.

Novi Zeland će poslati izviđački vojni avion u ponedjeljak da nadleti region ako to dozvoli oblak vulkanskog pepela.

Komunikacija sa Tongom prekinuta je od subotnje erupcije podvodnog vulkana koji je oštetio jedan podvodni kabl, rekla je Ardern i dodala da je njena vlada stupila u kontakt sa Visokim komesarijatom Novog Zelanda u glavnom gradu.

U Tongi cunami talasi su udarali o obalu i ljudi su bježali da se sklone na više dijelove. Erupcija je prekinula internet u Tongi i vladini portali i drugi zvanični izvori informacija i u nedjelju su blokirani.

Arden je rekla da sada nema nikakve nove veće erupcije i da je vulkanski pepeo prestao da pada, ali da nova vulkanska aktivnost nije isključena.

Rekla je da je glavni grad Tonge prekriven debelim slojem vulkanskog pepela što je zagadilo zalihe vode tako da je svježa voda vitalno potrebna, prenosi agencija AP.

Talasi cunamija pogodili su u subotu obalu Tonge, države na Pacifiku, poslije snažne erupcije podvodnog vulkana. Poslije erupcije izdato je upozorenje na cunami za Havaje, Aljasku i obalu Pacifika SAD-a.

Cunami talasi su izazvali neke štete čamcima čak i na obalama Novog Zelanda i Santa Cruza u Kaliforniji, ali izgleda da nije bilo veće štete, rekao je koordinator za američki Centar za upozorenje na cunami na Aljasci Dave Snyder.

Satelitski snimci pokazali su ogromnu erupciju, oblak pepela, pare i gasa koji se poput pečurke diže iznad plavih pacifičkih voda. Jedan plimni talas odmah je pokrenut. Cunami je poplavio obale Pacifika od Japana do SAD-a i Perua.

Subotnja aktivnost najnovija je u nizu erupcija vulkana Hunga-Tonga Hunga Ha'apai.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je da je duboko uznemiren za stanovnike Tonge koji se oporavljaju od posljedica vulkanske erupcije i cunamija, i dodao da su Sjedinjene Američke Države spremne da pošalju pomoć otočkoj zemlji.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Tonga

Tonga pet sedmica nakon vulkanske erupcije ponovo internetom povezana sa svijetom

Koronavirus potvrđen u Tongi, izvor zaraze nepoznat

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo