Servisne informacije     | 15.01.2022. 14:08 |

U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda 'Upozorenje' u A, B, C i D zonama

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta zraka, u Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda „Upozorenje“ u A, B, C i D zonama te se u skladu s tim provode i mjere. 

 

Prema Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović dao je saglasnost na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor kvaliteta zraka za proglašenje epizode „Upozorenje“ u A, B, C i D zonama KS, zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta zraka. 

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području našeg kantona na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja praga upozorenja za PM10 od 150µg/m3 za prethodni dan. Na ostalim stanicama izmjerene vrijednosti prelaze graničnu vrijednost od 50µg/m3.  

Vrijednosti ostalih praćenih polutanata, prvenstveno sumpordioksida na stanici Ilijaš i azot dioksida na Otoci, bilježe također porast izmjerenih koncentracija. 

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, bez padavina i s vjetrom slabog intenziteta, te s temperaturnom inverzijom koja može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih materija. 

Na osnovu praćenih trendova porasta zagađenja zraka i vremenskih uvjeta očekuje se tokom naredna 24 sata da će i na stanicama Hadžići i Vijećnica doći do prekoračenje vrijednosti za prag epizode „Upozorenje“. 

Ukratko, ovakav prijedlog Stručnog tijela je baziran na prognoziranim stabilnim vremenskim uslovima i evidentiranim prekoračenjima izmjerenih vrijednosti zagađujućih materija u zraku za prag spomenute epizode. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana