Regija     | 15.01.2022. 10:42 |

Raspisan konkurs za regionalni časopis za mlade 'Rukopisi' iz Pančeva

FENA Saopćenje, Foto/ Fena/Dom omladine Pančevo

SARAJEVO, 15.januara (FENA) - Dom omladine Pančevo raspisao je 45. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora eks-Jugoslavije - „Rukopisi 45“, saopćili su organizatori.

 

 

Pravo učešća imaju autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na srpskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom jeziku kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Konkurs će biti otvoren do 20. februara u ponoć.

Na konkursu se može učestvovati sa poezijom i/ili kratkom prozom. Svaki autor može da pošalje do tri pjesme i/ili do tri kratke priče.

Rukopisi 45“ izaći će iz štampe početkom maja tekuće godine, a promocija odnosno trodnevni festival bit će održan u zavisnosti od trenutnih epidemioloških mera. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, autorski primjerci će biti poslati poštom.

Dodatne informacije se mogu naći na www.domomladinepancevo.rs i fejsbuk stranici Rukopisa @zbornik.rukopisi

Rukopisi izlaze u Pančevu od 1976. godine, a pokrenuo ih je pančevački književnik i gimanzijski profesor Momčilo Paraušić s namjerom da okuplja mlade, talentirane Pančevce i pruži im priliku da objave radove. Prvobitne brojeve štampali su Udruženje književnika Pančeva i novinski list Pančevac, a zatim je izdavač postao Dom omladine Pančevo, koji i danas neguje ovu tradiciju dugu 45. godina. Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, Rukopisi postaju jugoslovenski zbornik, zatim izlaze kao knjiga koja okuplja autore iz Srbije i Crne Gore. Godine 2004. postali su izdanje otvoreno za autore nekadašnjih jugoslovenskih republika, sada samostalnih država.

Ideja se pokazala kao značajna iz više razloga, ali najvažniji je bio taj da su urednici i izdavač vjerovali kako mladi autori treba da se čitaju, upoznaju i međusobno komuniciraju na njima razumljivim jezicima.

“Rukopisi” su postali i književni festival, sastavljen od pratećeg programa posvećenog književnosti, i centralni program posvećen autorima uvrštenim u aktuelno izdanje, navodi se u saopćenju Doma omladine Pančevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počinje internet glasanje za učeničke radove pristigle na ovogodišnji Konkurs 'Mladi i naslijeđe'

'Partner' nagradio uspješne organske proizvođače

Raspisan konkurs za prijem 36 policajaca  i četiri  mlađa inspektora u MUP-u BPK Goražde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta