Svijet     | 14.01.2022. 08:33 |

Turska i Armenija održavaju prvi krug razgovora o normalizaciji veza

FENA Internet

MOSKVA, 14. januara (FENA) - Pregovarači iz Turske i Armenije održat će danas u Moskvi  prvi krug razgovora u cilju normaliziranja odnosa , u potezu za koji Armenija očekuje da će dovesti do uspostave diplomatskih veza i ponovnog otvaranja granica nakon višedecenijskih animoziteta.

 

Turska i Armenijja nemaju diplomatskih ni trgovinskih veza tri decenije, i današnji razgovori su prvi pokušaj obnove veza od mirovnog sporazuma iz 2009.  godine,. Sporazum nikada nije ratificiran i veze su ostale zategnute.

Dva susjeda u sporu su oko brojnih pitanja, prvenstveno oko masakra iz 1915. godine kada je stradalo 1,5 miliona Armena u Otomanskom carstvu.

Armenija tvrdi da ubistva iz 1915. predstavljaju genocid, Turska prihvata činjenicu da su brojni Armeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama tokom  Prvog svjetskog rata. Ona, međutim, osporava cifre ubijenih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana ili da predstavljaju genocid.

Tokom sukoba u Nagorno-Karabahu u 2020. godini Ankara je podržavala Azerbejdžance i optuživala je manjinske armenske snage za okupaciju azerbejdžanske teritorije. Turska je počela pozivati na ponovno približavanje dvije strane nakon sukoba, dok pokušava vršiti širi uticaj u regiji.

Ruska novinska agencija TASS navela je saopćenje armenskog ministarstva vanjskih poslova kako Jerevan očekuje da posljednji razgovori dovedu do uspostave diplomatskih veza i otvaranja granica koje su zatvorene od 1993. godine.

Uz zatvorene granice, Turska i Armenija nemaju direktne trgovinske rute, a indirektna trgovina marginalno je porasla od 2013., ali je iznosila samo 3,.8 miliona dolara u 2021., sudeći po zvaničnim turskim podacima, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Hurtić razgovarao sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu