Bosna i Hercegovina     | 13.01.2022. 20:01 |

Federalno ministarstvo - Za preventivne mjere i projekte zaštite od poplava u KS 13 miliona KM

FENA Saopćenje, Foto/ Foto: Federalno ministarstvo poljoprivrede

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  kandidiralo je Svjetskoj banci Program koji će u prvoj fazi biti fokusiran na aktivnosti zaštite od poplava i upravljanje riječnim slivovima i trajat će do 2024. godine.

Ukupna vrijednost predloženih projekata u ovoj fazi je 23,4 miliona KM.

Od predloženih za implementaciju, tri projekta sveukupne vrijednosti 10,7 miliona KM odnose se na Kanton Sarajevo: regulaciju rijeke Bosne u Sarajevskom polju, rijeke Željeznice na području Otesa-Ilidža i na području Butmir-Vojkovići.

To je saopćeno iz Federalnog ministarstva poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva nakon današnje posjete resornog ministra Šemsudina Dedića i njegovih saradnika općini Vogošća, gdje su se sastali s načelnikom Edinom Smajićem. Ovom radnom sastanku prisustvovali su i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić te drugi predstavnici Agencije.

Razgovarano je o stanju i planovima u oblasti poljoprivrede i vodoprivrede u 2022. godini.

Načelniku Smajiću prezentirane su mogućnosti uključenja općine Vogošća u Projekat IFAD i Projekat vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda - WATSAN FBiH, koje realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Smajić je upoznat i s planiranom realizacijom projekata vezanih za slivove rijeka i vodotokove prve kategorije.

- Kako bi odgovorili sve većim rizicima od poplava od kojih trpimo velike štete, ove godine u finansijskom planu Agencije za vodno područje rijeke Save planirano je 9,2 miliona KM za tekuće i investiciono ulaganje na vodotocima prve kategorije na području Federacije, od čega preko 2,3 miliona KM za projekte na području Kantona Sarajevo - kazao je direktor Delić.

Ministar Dedić naglašava da sistemsko rješavanje problema poplava i realizacija ovakvih projekata podrazumijevaju aktivno učešće i koordinaciju svih nivoa vlasti i institucija s nadležnošću nad vodotocima, za koje je potrebno izraditi projekte, rješiti imovinsko-pravne odnose i osigurati novac za finansiranje kako bi zajednički preventivno djelovali i rizike od poplava smanjili te zaštitili ljude i njihovu imovinu u potencijalno najugroženijim područjima.

Brzina implementacije svih kandidiranih projekata ovisit će od brzine procesa ishođenja svih potrebnih saglasnosti, uključujući i građevinske dozvole.

Načelnik Smajić je kazao da je općina Vogošća osigurala sve potrebne dozvole i zahvalio ministru Dediću i direktoru Deliću za posjetu i podršku projektu koji će Agencija za vodno područje rijeke Save realizirati ove godine na području općine Vogošća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana