Bosna i Hercegovina     | 13.01.2022. 15:44 |

Lagumdžija: Rad sudova u BPK Goražde na zavidnom nivou

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 13. januara (FENA) - Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na čelu s predsjednikom Halilom Lagumdžijom, danas je u Goraždu  sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) razgovarala o radu sudova i tužilaštava te mogućnostima unapređenja njihovog rada.

 

Riječ je o prvoj radnoj posjeti BPK Goražde, od stupanja na dužnost novog rukovodstva VSTV-a BiH.

- Praksa je da prvo obavimo sastanke sa predsjednicima sudova, kao i sa glavnim tužiocem a nakon toga svi zajedno razgovaramo s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti o tome na koji način zajedno možemo pomoći u unapređenju uslova rada sudova i tužilaštava, u ovom slučaju u BPK. Imajući u vidu objektivne okolnosti koje prate rad pravosuđa u ovom kantonu, od pandemije te popunjenosti sudova jer, primjerice Kantonalni sud je u jednom periodu radio samo sa jednim pa onda dva izvršioca, Općinski sud Goražde je bio sa ukupno troje izvršilaca, uzimajući u obzir sve to i kvalitet i kvantitet, rad sudova je na zavidnom nivou - ocijenio je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Kratko se osvrnuo i na proslavu neustavnog dana RS-a.

- Poznato je da je Ustavni sud BiH svojom odlukom utvrdio da je obilježavanje 9. januara kao dana RS-a neustavno. Vidjeli smo da se obilježavanje desilo i na pravosudnim organima, konkretno tužilaštvu je da ocijene da li je u tim radnjama bilo nečega što treba biti predmet njihovog daljeg rada - kazao je predsjednik VSTV-a BiH.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, pozivajući se na informacije VSTV-a te činjenicu da sudovi i kantonalno tužilaštvo u Goraždu imaju jako dobre rezultate rada, ocijenila je da pravosuđe u BPK može biti svijetli primjer pravosuđa u BiH.

- Ono na čemu moramo raditi u narednom periodu jeste popunjenost kadrovima, kako sudijama tako i ostalim tehničkim osobljem što ćemo raditi zajedno u dogovoru sa VSTV-om te materijalno-tehnički jačati kapacitete pravosudnih institucija. Takođe bih se zahvalila na dobroj komunikaciji koju smo uspostavili sa VSTV-om kada je u riječ o nekoliko neriješanih pitanja koja su se delegirala s područja BPK Goražde, a tiču se neprocesuiranja ratnih zločina koji su se desili na području Gornje-drinske regije u periodu '92 – 95 godina, kao i nekoliko pitanja koja su vezana za saradnju BPK i Kantona Sarajevo na rješavanju predmeta iz sarajevskog kantona u Kantonalnom sudu Goražde. Mi zaista smatramo da je saradnja između dva kantona jako bitna i da Kanton Sarajevo treba imati više senzibiliteta i cijeniti ono što Kantonalni sud u Goraždu radi za građane Kantona Sarajevo - kazala je premijerka BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Hadžić: Značajan broj aplikacija za zapošljavanje i samozapošljavanje iz BPK Goražde

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana