Svijet     | 13.01.2022. 15:21 |

Švedska povećala broj vojnika na Gotlandu zbog tenzija NATO-Rusija

FENA Internet

STOCKHOLM, 13. januara (FENA) - Švedska vojska saopćila je u četvrtak da pojačava svoje vidljive aktivnosti na ostrvu Gotland u Baltičkom moru zbog pojačanih tenzija između NATO-a i Rusije oko Ukrajine.

 

Moskva je zabrinula Zapad raspoređivanjem trupa u blizini Ukrajine, izazivajući strah da planira invaziju. Moskva negira takve planove, navodeći da može rasporediti vojnike na svojoj teritoriji kako god želi.

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, strateški je važno i nalazi se oko 330 kilometara od Kalinjingrada, sjedišta ruske Baltičke flote. U 2019. Švedska je na ostrvu rasporedila ažurirani sistem odbrane raketa zemlja-zrak.

- Od danas ćemo imati patrole koje će biti vidljive na određenim mjestima, uključujući grad Visby - rekao je portparol Gotlandskog puka Tomas Angshammar.

Švedska nije članica NATO-a, ali ima bliske veze s atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenija zanemarivanja usred povećane zabrinutosti zbog ruskih prijetnji u regiji Baltičkog mora.

Stockholm se posljednjih godina žalio na nekoliko incidenata u kojima su učestvovali ruski vojni avioni, uključujući kršenje švedskog zračnog prostora.

Vrhovni vojni komandant Švedske rekao je prošle sedmice da će švedska sigurnosna strategija biti u potpunosti narušena ako NATO pristane da se suzdrži od daljeg širenja i da obuzda neke od svojih aktivnosti u Evropi, kao što je Rusija zahtijevala.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta