Svijet     | 13.01.2022. 14:13 |

U Indiji najveći dnevni porast Covid slučajeva do sada, 247.000 novozaraženih

FENA Internet, Foto/ Foto: Arhiva

NEW DELHI, 13. januara (FENA) - Indija je u četvrtak zabilježila više od 247.000 slučajeva koronavirusa, što je najveći porast u jednom danu od početka pandemije, prema dužnosnicima i novinskim izvještajima.

Treći val pandemije u Indiji potaknut je vrlo zaraznom varijantom omikron, koja se eksponencijalno širi u većim gradovima poput New Delhija i Mumbaija.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 247.417 novozaraženih, 52.697 više nego prethodnog dana, pokazuju podaci federalnog Ministarstva zdravstva.

Iako je i ranije tokom pandemije  bilo znatnih povećanja ukupnog broja zaraženih u jednom danu, posljednji dnevni rast je najveći do sad u Indiji.

Prethodni najveći porast broja novozaraženih koronavirusom u Indiji u jednom danu bio je 27. aprila, prema dnevniku Times of India.

Ovo je također prvi put od 26. maja da je dnevni broj zaraženih u zemlji prešao 200.000.

Dnevna stopa pozitivnosti na Covid-19, odnosno postotak pozitivnih testova, višestruko se povećala posljednjih sedmica i trenutno iznosi 13,11 posto.

Indija se suočila s drugim valom pandemije potaknute varijantom delta između aprila i juna u kojoj je vrhunac od 400.000 slučajeva dnevno preopteretio zdravstvenu infrastrukturu.

Zemlja od 1,3 milijarde stanovnika ima do sada više od 35 miliona slučajeva zaraze Covid-19 , što je drugi najveći broj zaraženih iza Sjedinjenih Država.

Premijer Narendra Modi održat će videokonferenciju s državnim ministrima o Covid situaciji kasnije u četvrtak.

Modi je nedavno pozvao na osiguravanje adekvatne zdravstvene infrastrukture i ubrzavanje vakcinisanja kako bi se pojačala borba protiv pandemije.

Čak 380 ljudi umrlo je od Covida-19 u posljednja 24 sata, ali veliki broj smrtnih slučajeva pripisuje se reviziji podataka o žrtvama iz države Kerala koja je dodala 199 zaostalih smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko mjeseci.

New Delhi, među najteže pogođenim regijama, prijavio je 27.561 novi slučaj, što je 29 posto više u odnosu na broje slučajeva dan prije. Stopa pozitivnosti dostigla je 26 posto, što je najviše u posljednjih sedam mjeseci, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji radi podrške ukrajinskom mirovnom planu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!