Bosna i Hercegovina     | 13.01.2022. 14:27 |

ZDK - Pripadnicima branilačke populacije isplaćeno 1.6 miliona KM

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada ZDK

ZENICA, 13. januara (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je osigurala novac i pripadnicima boračke kategorije isplatila 1.664.222,99 KM, odobrenih po javnim pozivima za programe Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Od toga je za stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije isplaćeno 642.536,99 KM. Po raspisanom javnom pozivu implementiranom preko gradskih/općinskih službi boračko-invalidske zaštite.

Potpuno je završena procedura za odobravanje sredstava za slučaj kupovine stambenog objekta, izgradnje stambenog objekta ako nema minimalne uslove, prilagođavanje objekta posebnim potrebama ratnih vojnih invalida, kao i za pribavljanje potrebnih urbanističkih i građevinskih saglasnosti te iznimno, za sanaciju postojećeg stambenog objekta.

Isplaćen je i novac po zahtjevima za sufinansiranje priključaka na infrastrukturne mreže - vodu i kanalizaciju, električnu energiju i gas.

Također je isplaćena egzistencijalna naknada za 3.757 nezaposlenih demobiliziranih branilaca mlađih od 57 godina, za šta je izdvojeno 585.836,00 KM.

Osim toga, isplaćena je osma, posljednja rata studentskih stipendija za 2.038 redovnih i samofinansirajućih studenata prvog i drugog studijskog ciklusa za studijsku 2020/2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM.

Danas je isplaćen i novac po ranije provedenim programima poticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije, i to u iznosu od 150.000,00 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković rekao je da pravovremeno izmirivanje obaveza govori da je položaj boračke populacije jedan od prioriteta ovog ministarstva i Vlade ZDK-a.

- Činjenica je da su tokom cijelog trajanja pandemije sve obaveze ovog ministarstva prioritetno izvršavane, na čemu se zahvaljujem premijeru Mirnesu Bašiću i ministru finansija Josipu Lovriću. Naše opredjeljenje i za naredni period ostaje osiguranje statusa dostojnog branioca i člana porodice branioca te će sve aktivnosti ovog ministarstva biti usmjerene u tom pravcu - rekao je ministar Čolaković.

Premijer Bašić je kazao da će Vlada ostati na dosadašnjem kursu i nastaviti realizaciju programa podrške branilačkim kategorijama po kojima je ovaj kanton prepoznatljiv u Federaciji BiH.

- Izdvajamo sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima, a u jeku pandemije smo uveli i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. To je naša obaveza prema branilačkoj populaciji koja je podnijela najveći teret odbrane domovine BiH - rekao je premijer Bašić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'