Bosna i Hercegovina     | 12.01.2022. 14:38 |

Kurs lijepog učenja Kur'ana u organizaciji Muftijstva goraždanskog

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 12. januara (FENA) – U organizaciji Muftijstva goraždanskog, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održava se kurs mekama - lijepog učenja Kur'ana, za imame, vjeroučitelje, mujezine, polaznike mektebske nastave te članove Mreže mladih muftijstva goraždanskog.

Kurs predvodi doc. dr.  hafiz Abaz Jahja, profesor duhovne muzike na fakultetu Univerziteta u Edirneu (Turska), a kako pojašnjavaju organizatori, cilj kursa je povratak izučavanju široke oblasti znanja odnosno duhovne muzike kao dijela islamske civilizacije.

- U periodu kada su imami oslobođeni mektebske pouke, odnosno traje i raspust za vjeroučitelje, u okviru naših aktivnosti redovnog usavršavanja, organizirali smo kurs mekama odnosno lijepog učenja Kur'ana, melodičnog učenja ilahija, salavata, ezana, tekbira za naše imame, vjeroučitelje, mlade mujezine u našim džematima s kojima se ove sedmice druži prof. dr. Abaz Jahja.  Interesovanje je izvanredno a polaznici zaista imaju priliku usavršiti svoje znanje i ovo je jedna nadogradnja u lijepom učenju Kur'ana“ - pojasnio je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić ističe da je mekama, gotovo zaboravljena forma u bosanskim uvjetima, sastavni dio islamske civilizacije i muzike koja se dijeli na nekoliko područja. 

- Jedno od njih je džamijska muzika za koju je specifično da nema nikakvih instrumenata i jedini instrument je ljudski glas. Radi se o notnom sistemu na koji se uči ezan što je vrlo ozbiljna nauka, dakle islamska muzika. Šta je bosanski mekam, kako je nastao i na osnovu čega se to radi, nauka je rekla. Kada smo bili ozbiljna civilizacija to je bila prava nauka i  nije se moglo desiti da mujezin u velikoj Carskoj džamiji ne prođe ovu školu. U Turskoj je to i danas prisutno gdje postoje posebni kursevi za mujezine – pojasnio je muftija goraždanski.

Uz petodnevni kurs za imame, vjeroučitelje i mujezine, doc.dr. Abaz Jahja bit će predavač na sutrašnjoj edukaciji za nastavnike Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, koja je dio edukativnog ciklusa tokom zimskog raspusta čiji je organizator Pedagoški zavod BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo