Bosna i Hercegovina     | 11.01.2022. 20:54 |

Kalesija - Obilježena 30. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

FENA Saopćenje, Foto/ Opcina Kalesija

KALESIJA/SARAJEVO, 11. januara (FENA) - U kalesijskom naselju Tojšići, danas je postrojavanjem jedinice Patriotske lige i prigodnim programom obilježena 30. godišnjica od prvog Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu, održanog u ovom naselju 11. januara 1992. godine, saopćeno je iz općine Kalesija.


Uime općinskog načelnika, prisutnima se obratio sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović koji je kazao da je ovo savjetovanje 1992. godine iznjedrilo mnoge istaknute borce i patriote, koji su stali u odbranu domovine BiH braneći je od agresora.

Dževad Tosunbegović, jedan od osnivača PL u Kalesiji i ratni načelnik Kalesije, istakao je da danas imamo sličnu situaciju kao i 1992. godine, da neprijatelji i danas rade na rušenju domovine države BiH.

- Suprostavili smo se takvim nasrtajima prije 30 godina, ako bude potrebe opet ćemo je braniti - rekao je.

Patriotska liga je imala značajnu ulogu u odbrani BiH i bila je temelj za formiranje Armije RBiH. I danas Patriotska liga postoji i tu smo, njegujemo kulturu sjećanja, nikome ne prijetimo, ali tu smo za domovinu, rekao je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Predsjednik koordinacije boračkih saveza TK Muzijet Kahrimanović, u svom obraćanju je kazao da su patriote prije trideset godina prepoznale zlo koje je dolazilo iz Srbije i Crne Gore te da su uspjeli da to zlo poraze.

Prije početka obilježavanja ove bitne godišnjice, položeno je cvijeće i proučena fatiha za poginule šehide i borce Armije RBiH na centralnom spomen obilježju u Kalesiji i Tojšićima. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Kalesijska likovna kolonija okupila 30 slikara 

Predstavnik Ambasade Turske u BiH u posjeti Kalesiji, zahvalio za pomoć nakon zemljotresa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'