Bosna i Hercegovina     | 11.01.2022. 19:35 |

Stranka za BiH upozorava na eskalaciju političke krize u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) još jednom upozorava sve relevantne domaće i međunarodne faktore na eskalaciju političke krize u Bosni i Hercegovini posebno nakon izliva fašizma prilikom obilježavanja nelegalnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, saopćeno je iz te stranke.

- Vojska Republike Srpske i policija Republike Srpske su u presudama za genocid navedene kao izvršioci genocida. U godinama nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma mukotrpno se radilo na izgradnji državnih institucija i pomirenju kako bi se uspostavio normalan život i Bosna i Hercegovina približila euroatlantskom članstvu. Jednonacionalni i vjerski poklici na nelegalnoj paradi policije tog entiteta u Banjoj Luci pokazuju jasne namjere Dodikovog režima. Građani BiH su posebno zabrinuti zbog blagih reakcija od nekih zvaničnika Evropske unije. Prazne fraze neće zaustaviti nacionalističko divljanje i narušavanje mira koji je ugrožen ne samo Bosni i Hercegovini nego i u cijeloj Evropi - citat je iz saopćenja.

SBiH ističe također da retorika predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića, zanimljivo, ne mijenja kurs i brani politiku Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Od 'zaštitnika evropskih vrijednosti', kako sebe predstavlja Čović, očekivalo bi se puno više da je iskreni zagovarač euroatlanskih integracija, međutim, jasno je da su na djelu politike koje destabilizuju BiH, zaključuje Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

- Nakon izjava Dragana Čovića koji već tri godine drži Federaciju BiH u blokadi desio se sastanak u Dubrovniku između predsjednika HDZ-a Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića. Javnost je dobila šturo saopćenje, međutim, Plenković je spomenuo potrebu da se deblokiraju institucije BiH, ali nije rekao misli li na Čovića koji to radi sinhronizovano s Dodikom. Plenković nije i dalje adekvatno odgovorio građanima BiH zašto ignoriše najviši organ izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini i u kojem formatu se sastao sa Izetbegovićem. Taj odgovor nismo čuli ni od Izetbegovića, kao ni detalje razgovora - navedeno je također u saopćenju.

Javnost očekuje odgovore, konstatira Stranka za BiH, budući da su u pitanju sudbina i budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta